Доступність посилання

ТОП новини

Стадіон до Євро-2012 у Львові почнуть будувати лише взимку


Львів – У червні, як неодноразово обіцяв раніше міський голова Львова Андрій Садовий, будівництво стадіону не розпочнуть. Ба більше, досі не відомі джерела фінансування найважливішого спортивного об’єкта до футбольного свята.

Згідно з вимогами УЄФА, ще 1 червня міська влада мала розпочати будівництво стадіону на 33 тисячі глядацьких місць на площі 25 гектарів. За нинішніми обіцянками чиновників мерії, робота розпочнеться у грудні.

Така інформація викликала шок серед депутатського корпусу. Наразі готові лише ескізи проектної документації, а тим часом до середини 2010 року вже має бути завершене будівництво стадіону.

Депутат міськради Василь Павлюк каже, що у львів’ян з’явилась оскомина від обіцянок міської влади довкола Євро-2012.

«Нам говорили чиновники і мер, що вже 1 червня екскаватори будуть копати. І що? Винен міський голова, і він має відповідати», – вважає депутат.

Але директор департаменту з підготовки до Євро-2012 Львівської міськради Олег Засадний в коментарі Радіо Свобода заявив, що місто встигне збудувати стадіон: є ескізне проектування, дозволи санітарної служби і пожежної інспекції.

«Зрозуміло, що у зв’язку зі стислими термінами не завжди можна передбачити, скільки часу займе дозвільна процедура, тому ми орієнтуємось на те, що в червні-липні зробимо проектну документацію, передамо на експертизу. Зараз домовляємось із МНС, щоб зробити усе максимально швидко. На осінь розпочнемо земляні роботи підготовки», – обіцяє представник міськради.

Засадний каже, що будівництво стадіону триватиме 20 місяців. Але досі не відомі джерела фінансування будівництва стадіону.

Посадовці мерії збираються на Євро-2008 по досвід

Мер Львова і його колишній радник, а нині тимчасовий виконувач обов’язків голови Львівської облдержадміністрації Микола Кміть підписали угоду про наміри з одним із банків на кредит в 1 мільярд гривень під будівництво стадіону. Розраховуватися доведеться нерухомістю і землею міста.

Депутати міськради заявляють, що такий борг неприйнятний для громади. Місто зобов’язане знайти інвестора, оскільки стадіон – це бізнес-проект, кажуть вони.

Конфліктною і незрозумілою досі є ситуація щодо освоєння території довкола стадіону. Раніше міські чиновники стверджували, що на 25 гектарах землі, окрім спортивного об’єкта, збудують паркінги, готель, торгово-виставкові центри, відпочинкові заклади, і з цього матиме зиск інвестор.

Натомість, згідно з ескізним проектом, створення інфраструктури не заплановане. Тепер на 20 гектарах планують збудувати лише паркінги та інженерні об’єкти.

Допоки у Львові ситуація з підготовкою до Євро залишається конфліктною, самі високі посадовці мерії та обласної адміністрації 15 червня відбудуть в Австрію, щоб на власні очі побачити, як проходить футбольне свято. А у вересні Львів відвідають австрійські організатори Євро і передаватимуть досвід львівським колегам.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG