Доступність посилання

ТОП новини

Газова планка в 360 доларів


«Газпром» знає собі ціну...
«Газпром» знає собі ціну...

Київ – Газ – один із інструментів тиску Росії не тільки на Україну, а й на Європу. Якою ж буде його ціна для України наступного року? Достеменно відомо, що значно вищою, ніж сьогодні. Політики та експерти говорять, що вона може сягнути від 360 до 410 доларів. Що ж це означатиме для української економіки і чи витримають українські підприємства таке зростання?

Під час зустрічі президентів України та Росії Дмитро Медведєв попередив Віктора Ющенка, що ціна газу для України з наступного року може збільшитися вдвічі. Своєю чергою український Президент зазначив, що чим швидше «Газпром» та «Нафтогаз» перейдуть на ринкові ціни, тим краще.

І хоча після цього з російського боку лунали заяви, що говорити про конкретну ціну газу ще зарано, однозначно, що вона зростатиме. І якщо ціна буде вищою, ніж 300 доларів, вважає директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін, це значно вдарить по українській економіці: «Наприклад, металургійні підприємства витримають таке зростання цін. Що ж стосується підприємств хімічної промисловості, тут є великі питання. Не витримати можуть і деякі інші підприємства. Завдання уряду – економічно допомогти підприємствам, які значно вийдуть за межу рентабельності. І, фактично, будуть збитковими. Це не кінець світу, але це значний удар по економіці України».

Українська економіка витримає 360 доларів?

Однак, зважаючи на те, що реальні прибутки низки великих енергоємних підприємств значно відрізняються від декларованих, говорити, що українська економіки ляже, якщо ціна газу збільшиться вдвічі, не варто, каже в інтерв’ю Радіо Свобода експерт аналітичного фонду «Стратегія-1» Михайло Гончар. «Що стосується того, що ляже промисловість, то цього не відбудеться. Значною мірою не можна скласти уявлення про реальні, а не декларативні рівні рентабельності цілої низки великих підприємств енергозатратних галузей, оскільки значна частина доходів виводиться через офшорні зони. І, очевидно, що в умовах зростання цін на енергоносії, певна частина цих коштів буде залучатися, і, власне, підприємства залишатимуться на плаву рентабельності».

Сьогодні Україна купує газ по 179,5 доларів. А починаючи з 2006 року, його вартість для України підвищувалася вже кілька разів. І щоразу йшлося про те, що чергове збільшення ціни доб’є українську економіку. Як зазначають експерти, Україні таки доведеться переходити за загальноєвропейські ціни на газ.

Бажано тільки, щоб цей перехід був поетапним.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG