Доступність посилання

ТОП новини

Мінськ – найгірше місто в Європі за якістю життя


Мінськ – Міжнародна компанія Mercer визнала столицю Білорусі найгіршим за якістю життя містом Європи. У світі Мінськ посів 183 місце з 215, набравши 49,4 бали. Цюріх, який на першому місці, набрав 108 балів у порівнянні з Нью-Йорком, який компанія зі штаб-квартирою в цьому місті взяла за зразок і який має відповідно 100 балів. Найгіршим, 215-м, виявився Багдад із 13,5 балами.

Мінськ - старе місто
Мешканці столиці Білорусі не особливо коментують таку сумнівну першість. Багато хто погоджується, що Мінськ має багато проблем, що якість життя не відповідає європейським стандартам, але все ж визнати Мінськ найгіршим містом Європи білоруси не готові.

Та й слід узяти до уваги, що цей рейтинг компанії Mercer зроблений для міжнародних корпорацій, які посилають на роботу своїх працівників до різних міст світу. Тому, якщо вони будуть відряджати своїх працівників до Мінська, то мають їм приплачувати за погані умови життя.

Компанія Mercer, готуючи свій рейтинг, бере до уваги не лише систему охорони здоров’я, харчування, транспорт, екологічні умови, в чому Мінськ напевно не найгірший, але й політичну та соціальну обстановку, дотримання прав людини, економічну ситуацію та умови для ведення бізнесу. Ось тут столиця Білорусі, як і вся країна, дійсно залишається однією з останніх на континенті.

Причина в репресивному режимі, який панує в Білорусі останні 14 років, вважають у Мінську. Білорусь тут може похвалитися ще однією сумнівною першістю: її президент Олександр Лукашенко «найстарший» серед лідерів усіх європейських держав, тобто править довше, ніж хто інший.

Мінськ натомість виявився далеко не останнім у Європі з погляду особистої безпеки – остання на континенті Москва. У Білорусі припускають, що, очевидно, тут справа у менталітеті білорусів. Хоча те, що на вулицях Мінська багато міліції, а тюрми переповнені, теж впливає на загальну атмосферу.

Мінськ поліпшується, але бракує вільного повітря

Інфраструктура Мінська, від якої залежить комфорт мешканців та гостей білоруської столиці, за останні роки змінилася. У Мінську багато будують. Останнім часом зведені Національна бібліотека, новий будинок залізничного вокзалу, гіпермаркети, нові станції метро, прокладена нова дорога довкола Мінська.

Але коли порівнювати з Києвом, то все ж треба визнати, що масштаби будівництва в Мінську набагато менші, мало можливостей для приватної інціативи. Тому в Мінську і тепер бракує кафе, ресторанів, театрів, сучасних кінозалів. Зате з ініціативи Олександра Лукашенка активно зводять спортивні об’єкти: футбольний манеж, льодову арену на 12 тисяч глядачів, – а ось басейнів, наприклад, мало.

І, як кажуть мінчани, з погляду інфраструктури та екології їм живеться непогано, але багатьом бракує іншого – того, що можна було б назвати вільним повітрям.



  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG