Доступність посилання

ТОП новини

«Зелений» туризм на Дніпропетровщині скоротить безробіття?


Дніпропетровщина - Підняти село за рахунок «зеленого» туризму збираються на Дніпропетровщині. Проект щодо заохочення інвесторів до створення етнічно-культурних комплексів та «зелених» садиб ухвалила обласна влада. У регіоні, який досі вважався «нетуристським», сподіваються, що це дозволить скоротити безробіття в сільських районах.

16 «зелених» садиб, які вже приймають відвідувачів у трьох сільських районах, це все, чим може похвалитися Дніпропетровщина в галузі розвитку «зеленого тризму». Те, що в західних регіонах уже давно не в новинку, на Придніпров’ї тільки починає розвиватись.

Першими спробували заробляти на шматок хліба «зеленим» туризмом у сільських районах, де збереглись цікаві археологічні пам’ятки й традиційні народні промисли, малярство та вишивка. Тепер же до Петриківщини та Нікопольщини потроху долучаються й інші. Приміром, у Солонянському селяни зрозуміли: охочі до вивчення давньої історії – теж їхні потенційні клієнти, адже на території краю розташована одна із визначних пам’яток — могила київського князя Святослава Ігоровича.

Про деякі переваги «зеленого» туризму

Серед переваг «зеленого» туризму Придніпров’я порівняно дешеві послуги. Залежно від категорії (І-ІІІ) вартість проживання у вже діючих «зелених» садибах коливається від 25 до 150 гривень на добу. За додаткову плату вам запропонують риболовлю, українські страви домашнього приготування, а спілкування з гостинними господарями, місцеві легенди та перекази – то й взагалі задарма.

Лариса Петренко із Криничок – перша жінка в селі, котра долучилась до розвитку «зеленого» туризму. Облаштувала садибу так, що може приймати і ній до 30 гостей. У селі немає ні хороших доріг, ні магазинів. Поки все це намагаються компенсувати затишком, смачними стравами та мальовничими краєвидами.

«У нас і справді природа дуже красива. Тут ставки, щороку прилітають лебеді».

Змінити ситуацію на краще покликана обласна програма підтримки «зеленого туризму», ухвалена депутатами. Вона передбачає відродження традиційних місцевих народних ремесел, створення готельних комплексів в етнічному стилі, садиб та хуторів, які могли би приймати групи туристів та забезпечувати їм кількаденні екскурсії й відпочинок. Також у програмі заходи для заохочення інвесторів. Основний – пільги при сплаті місцевих податків. «Зелений туризм», вважають на місцях, може стати рятівною соломинкою для селян, які по кілька років сидять без роботи, дати невеликий, але стабільний заробіток. Відтак про створення «зелених» садиб уже почали міркувати навіть у найвіддаленіших, досі непривабливих для туристів районах.

З думкою про «Євро-2012»

Межівський район розкинувся на півдорозі між Дніпропетровськом та Донецьком. Голова місцевої райдержадміністрації Володимир Зражеський каже, що вдале розташування можна використати, щоб приймати туристів, зокрема, тих, що приїдуть на «Євро-2012»: «Межова розташована на кордоні двох областей, і ті 16 кілометрів, які я до обласного центру машиною доїхав за півтори години, скоро ми будемо долати за годину. І ще.Остання наукова розробка екологів: район на мапі виділили коричневою плямою. Я спершу злякався, але виявилося, що це означає, що наш Межівський район екологічно найчистіший в усій Дніпропетровській області».

Іноземців треба вміти заманити

Сільському туризму на Дніпропетровщині далеко до масового виду відпочинку. «Зелені садиби орієнтовані поки тільки на невеликі компанії чи родини, що приїздять ненадовго, на вихідні. Користуються послугами зазвичай корінні мешканці міста, що не мають родичів у селі або власних дач, і для яких виїзд на природу – справжня пригода. Зелений туризм поки що не приносить «зелених», іноземці відвідують регіон дуже рідко. Нещодавно одна з садиб приймала голландців, дзвонили, цікавились відпочинком у придніпровському селі німці. Ото і все. Заступник начальника обласного управління культури й туризму Петро Кармазін каже: щоб привабити грошовитих європейців, садиб та ремесел замало, слід розвивати сільську інфраструктуру, будувати нові дороги, дбати про транспортну мережу.

«На жаль, європейських туристів, які звикли до комфорту, не влаштовує інфраструктура у дніпропетровській області. Матеріально-технічна база регіону практично не створювалась для іноземців, тому тільки зараз починається будівництво, створення матеріально-технічної бази».

«Зелений» туризм на Дніпропетровщині активно розвивається трохи більше року. 2007-го в області створили комунальне підприємство «Центр «зеленого» туризму та ремесел». Воно взяло на себе підтримку «зелених» садиб та популяризацію «сільських» турів. Комерційним туроператорам поки що це нецікаво.


  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG