Доступність посилання

ТОП новини

Хто ж реконструює НСК «Олімпійський»?


Леся Бакалець

Київ - У НСК «Олімпійського» чергова проблема: хто буде його реконструювати. З квітня цим повинна була займатися тайванська компанія Archasia Design group limited, яка виграла відповідний конкурс. Але тепер вона не влаштовує Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту.


Не встиг НСК «Олімпійський» позбутися біля свого паркану будівництва торговельного центру, як тепер виникли проблеми з його реконструкцією. Два місяці тому тайванська компанія Archasia Design group limited виграла право оновлювали стадіон. Роботи ще не розпочались, а в Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту до інвесторів уже є зауваження.

Там кажуть, що тайванська компанія має невизначений юридичний статус в Україні, а проект, який вона розробила, не враховує всі вимоги безпеки УЄФА. Також у міністерства є сумніви, чи встигнуть тайванці реконструювати стадіон у визначений термін.

Заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Сергій Драч переконує, міністерство не перешкоджає роботі тайванської фірми. Просто діє у рамках закону: «Ніхто на сьогоднішній день не гальмує реконструкцію, навпаки, міністерство сьогодні вирішує практично без коштів усі ті питання, які були вже поставлені відповідними офіційними листами. Ми продовжуємо працювати з тайванською компанією і далі. Але ставимо питання легалізації документів, приведення їх до відповідності, для того, щоб можна було заключити договір».

Тайванські інвестори відкидають всі звинувачення

У свою чергу у тайванської компанії свої претензії до міністерства. Не для запису в українському представництві фірми сказали, що їхню роботу чиновники навмисне гальмують. І з документами у них все в порядку. Компанія просить міністерство пригадати, як проходив конкурс, коли за їх перемогу проголосувало 21 з 24 членів журі. Тоді Archasia Design group limited всіх влаштовувала.

Чому ж ставлення міністерства до інвесторів різко змінилося, пояснює голова Національного комітету з питань підготовки до Євро-2012 Євген Червоненко. На його думку, чиновники просто хочуть замість тайванської компанії поставити свою: «Навколо НСК йде просто український чиновницький безлад. Те, що роблять чиновники, це нав’язують своїх «придворних» інвесторів, не даючи при цьому документів, які вони повинні дати переможцю конкурсу, забудовнику для роботи. І не підписують договір під будь-яким приводом».

За словами Євгена Червоненка, відмова тайванському інвесторові поставить хрест на інвестиціях в Україну загалом. Бо іноземні компанії перестануть довіряти обіцянкам та домовленостям з українською владою.

У міністерстві ж кажуть, вони не збираються змінювати інвестора. А протягом двох тижнів чекають від тайванців документації. Щоправда, варіант з іншим інвестором не відкидають. Ним, як сказав заступник міністра Сергій Драч, може стати наступна після тайванців за кількістю голосів компанія.

Так само у міністерстві заспокоюють: час для початку реконструкції ще є до кінця цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG