Доступність посилання

ТОП новини

Зімбабве: президентські вибори без вибору


Морган Чангіраї під час березневого мітингу у Хараре
Морган Чангіраї під час березневого мітингу у Хараре
Дар‘я Марченко

Київ – Рада Безпеки ООН засудила владу Зімбабве за насилля та тиск на опозицію. У такій ситуації другий тур президентських виборів у Зімбабве не може бути ні чесним, ні вільним, йдеться в ухваленій заяві Ради Безпеки.


Лідер зімбабвійської опозиції Морґан Чанґіраї раніше відмовився від участі у другому турі виборів, які мають відбутися у п’ятницю. Він аргументує це репресіями, які розпочала влада проти його прибічників.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун після голосування у Раді безпеки заявив, що «умов для чесних і вільних виборів в Зімбабве тепер не існує. Там надто багато насильства, забагато залякування. Голосування в таких умовах не буде легітимним»

Представник Зімбабве в ООН заявив, що згідно з конституцією країни, з моменту призначена дати виборів її не можна міняти і тому, наскільки нам відомо, вибори відбудуться у п’ятницю.

Після відмови Чанґіраї від участі у голосуванні, єдиним кандидатом залишився чинний президент Зімбабве Роберт Мугабе, який перебуває при владі уже 28 років.

Влада тероризує опозицію

Позбавлений владою паспорту лідер опозиційного «Руху за демократичні зміни» Морган Чангіраї розмістився у посольстві Нідерландів у столиці Зімбабве Хараре, однак поки не запросив політичного притулку. Відомо, що голова відомства пропонував Чангіраї залишитись у посольстві, якщо йому загрожуватиме небезпека.

Минулої неділі опозиціонер, якого під час виборчої кампанії п’ять разів затримували правоохоронці, заявив, що вибуває з боротьби за найвищу державну посаду через політичний тиск.

«Цей режим зруйнував президентську кампанію «Руху за демократичні зміни», заборонив мітинги партії, ігнорує судові постанови. Ми вирішили, що не будемо далі брати участь у цій насильницькій, нелегітимній фальсифікації виборчого процесу. Умови сьогодення не дозволяють провести голосування, що заслуговує на довіру. Армія і сам Мугабе дав зрозуміти, що на всіх, хто голосуватиме за мене на виборах, очікує реальна можливість бути вбитим», – заявив лідер опозиційного «Руху за демократичні зміни».

За словами Чангіраї, колишні бойові товариші президента, ветерани війни за незалежність, розгорнули проти опозиціонерів справжню терористичну кампанію: майже 90 тисяч прихильників «Руху за демократичні зміни» вбили, понад 200 тисяч людей мусили залишити свої домівки, майже 20 тисяч будинків зрівняли з землею. У самого Чангіраї немає можливості вести агітацію: опозиціонерам заблокували доступ до більшої частини країни, а йому відмовляють в ефірному часі на радіо і телебаченні.

Міжнародна спільнота не хоче бачити Мугабе президентом

Після першого туру виборів, який відбувся наприкінці березня, Чангіраї залишався єдиним суперником чинного лідера держави Роберта Мугабе. Його відмова від подальшої участі у президентській гонитві може означати, що Мугабе, який керує Зімбабве вже майже 30 років, і надалі залишатиметься при владі. Проти такого розвитку подій виступив Євросоюз. Речник Єврокомісії Джон Кленсі заявив, що другий тур президентських виборів в країні буде недійсним: «Результат другого туру виборів, якщо він відбудеться у п’ятницю, не може вважатись легітимним за даних обставин, за наявності насильства і залякування, які, як ми вважаємо, організувала держава».

Африканський союз глибоко занепокоєний ситуацією. А сам президент Мугабе, чия партія програла парламентські вибори, назвав опозиціонерів агентами Великобританії, яка хоче знову колонізувати країну, і заявив, що його здатний змістити з посади лише Бог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG