Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко і Путін залишилися при своїх думках


Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко відвідала в суботу російську столицю. Упродовж двох годин вона вела переговори з прем’єром Росії Володимиром Путіним у форматі тет-а-тет. Потім відбулася розширена зустріч співголів комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії. Про деякі підсумки переговорів на спільній прес-конференції розповіли Ю. Тимошенко і В. Путін.

Росія та Україна розробили план спільних дій співпраці в стратегічних сферах. Йдеться, зокрема, про створення зони вільної торгівлі з врахуванням вимог СОТ і участю України в діяльності міжнародного центру зі збагачення урану в Ангарську, повідомила в суботу Прем’єр України Юлія Тимошенко.

Вона нагадала, що 28 квітня на засіданні комітету з економічної співпраці Росії та України в Києві були визначені 11 пріоритетів економічної співпраці двох країн.

На сьогодні найбільше відпрацьовані дев’ять планів із цих пріоритетів. Це стосується і створення зони вільної торгівлі з врахуванням всіх правил СОТ, повідомила Тимошенко.

«Особливо важливо для нас, що ми досягли певних кроків зі створення єдиного центру зі збагачення урану. Для нас це важливо, тому що ми отримали ту частину ланцюга, який нам дуже потрібен», – заявила український прем’єр.

Тимошенко додала, що Росія й Україна практично узгодили дії зі спільних космічних програм і досягли дуже високого рівня взаємодії в авиабудуванні. «Бачимо, що там є колосальні перспективи», – відзначила вона.

Глава уряду України сподівається, що в такому ж форматі будуть вирішені й інші проблеми в російсько-українських взаєминах, сторони зможуть закінчити підготовку всіх планів спільних дій і підпишуть відповідний документ.

«Ми відкриваємо цілковито нову сторінку в історії конструктивної і взаємовигідної співпраці», – підкреслила вона.

У свою чергу прем’єр-міністр РФ Володимир Путін повідомив, що, на думку російської сторони, домовленості, досягнуті за результатами третього засідання комітету з экономічної співпраці 28 квітня, «дозволяють ефективно розвивати російсько-українську співпрацю».

Путін нагадав, що взаємний товарообіг за результатами 2007 року склав близько 30 мільярдів доларів. «Важливо, що прискореними темпами зростає обсяг поставок продукції с високою доданою вартістю», – відзначив Путін.

«У нас багато питань, які вимагають вирішення – і в галузі економіки, і в галузі промислової кооперації, і в військово-технічній галузі», – сказав російський прем’єр.

Про НАТО і Чорноморський флот

Президент Росії Володимир Путін вважає, що у разі вступу України до НАТО це може змусити Росію перенести виробництво низки військових технологій на свою територію. «Напевно, ми зможемо продовжити якусь кооперацію, але за чутливими технологіями ми, звичайно, заздалегідь подумаємо, а до таких технологій відносяться ракетні технології, високі технології? Такі технології ми, попри будь-які витрати, перенесемо на територію Російської Федерації», – сказав В. Путін на спільній прес-конференції.

Ю. Тимошенко заявила, що рішення про вступ України до Північноатлантичного альянсу буде ухвалено лише після всенародного референдуму. «Що ж до вступу України до НАТО, я можу твердо сказати, що думка народу України для нас є визначальною, і тому будь-який шлях, який Україна проходитиме в цьому напрямку, здійснюватиметься тільки після всеукраїнського референдуму, де народ України зможе сказати своє слово», –зазначила український прем’єр.

Тимошенко і Путін вважають, що обговорення питання про Чорноморський флот негативно впливає на двосторонні відносини

Ю. Тимошенко підкреслила, що довкола питання про присутність ЧФ на території України нині нагнітаються пристрасті і це питання стає причиною ускладнення відносин з Росією. Вона зазначила, що договір про дислокацію ЧФ укладений до 2017 року. «Договір виконуватиметься, як виконуються всі міжнародні договори», – запевнила український прем'єр.

В. Путін зазначив, що ЧФ є «загальним надбанням і України, і Росії з минулого». «Односторонні дії є деструктивними і такими, що руйнують наші відносини», – підкреслив російський президент.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG