Доступність посилання

ТОП новини

«Українців стає усе менше і менше...» Через півтора десятиліття населення України скоротиться на 10 мільйонів людей


До 2025 року населення України скоротиться на 20%, прогнозує Світовий банк. Якщо такий прогноз справдиться, через 17 років українців буде 37 мільйонів. Висока смертність, низька народжуваність, середня тривалість життя чоловіків – лише 65 років...На думку експертів, нація вимирає. До чого призводить демографічна криза? Що можна зробити, щоб це припинити?



За прогнозами через 17 років українців буде лише 37 мільйонів
Скорочення чисельності населення характерне для багатьох розвинених країн, однак масштаби різні

В Інституті демографії та соціальних досліджень Національної Академії Наук України підтверджують, що населення України справді зменшиться на одну п'яту частину. Хоча Ірина Курило, завідувач відділу проблем якості демографічних процесів цього Інституту відкладає можливість такої перспективи на 2050 рік. «До 2025 року мінус 20% - дуже песимістичний сценарій. За нашим середнім варіантом прогнозу, 36,3% станом на 2050 рік. Скорочення чисельності населення характерне для багатьох розвинених країн Європи. Інша справа – масштаби не такі, можливості інші. А у нас, насправді, загострення демографічної кризи припало на 90-ті роки минулого століття – період соціально-економічної кризи. З того часу, принаймні у сфері смертності і тривалості життя ситуація майже не поліпшилася. Народжуваність – дещо поліпшилась починаючи з 2002 року».

В одному з українських регіонів, на Львівщині, за останні 20 років населення зменшилось на 135 тисяч людей. За прогнозами місцевих демографів, до 2010 року воно скоротиться ще на 100 тисяч. Зараз в області мешкає більше 2,5 мільйонів людей, повідомляє львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

За даними Головного управління статистики у Львівській області, у 2008 році смертність в області, зокрема у Львові, перевищує народжуваність. За 4 місяці в області народились 8662 немовлят, а померли 12728 людей.

Збільшення населення спостерігається лише в Яворівському районі і Новому Роздолі. А таких районах як Буський, Золочівський, Жидачівський смертність удвічі, а то й утричі більша за народжуваність. Це вислід трудової еміграції, коли люди працездатного віку покинули маленькі міста і села, не має жінок репродуктивного віку, а залишились літні люди.

В області найвищою є смертність у віці 40-49 років, зростає смертність в підлітковому віці від алкоголю і наркотиків.

На демографічну ситуацію впливає ще той факт, що попри виплати за народження дитини, жінки не хочуть народжувати другу чи третю дитину. Демограф, лікар Анна Семенюк на першу місце поставила стресовий фактор. Підтвердження цьому є висока смертність від інфаркту, інсульту, онкопатології, де стрес є основною причиною. Він зумовлений невпевненістю у завтрашньому дні. Інші фактори-малозабезпеченість, а відтак неякісне погане харчування, ріст наркоманії і алкоголізму, гальмування реформування медицини. Каже пані Семенюк. «Немає профілактичного напрямку, є корупція в охороні здоров’я щодо відмивання грошей».

Прогнози Анни Семенюк невтішні. Смертність і далі зростатиме допоки економічна ситуація в Україні погіршуватиметься, а люди будуть заручниками політичних інтриг.

Найдієвіші методи боротьби

Продовжування стимулювання народжуваності, поліпшення умов життя, щоб українці не шукали кращої долі за кордоном, а також збільшення пенсійного віку - такі рецепти боротьби з демографічною кризою пропонує заступник Міністра праці та соціальної політики України Віктор Івашкевич. « Те, що відбувається на підприємстві народжуваності – це лише один аспект. Він значний, але результати дасть лише згодом. Підвищення заробітної плати і створення належних умов на робочих місцях може покращити демографічну ситуацію. До речі, якщо б прийняли закон про збільшення пенсійного віку, то це також би вплинуло на тривалість життя українців. Адже, як правило, люди згасають, змінюючи активний спосіб життя на пасивний».

Завідувач відділу Інституту демографії та соціальних досліджень Академії Наук України Ірина Курило для вирішення проблеми вважає можливим активніше залучати мігрантів (у певних масштабах). «Очевидно, посткризова стабілізація не впливає на демографічні параметри, як цього б хотілося. Деякі країни проводять активну міграційну політику, не в тих масштабах, які могли б компенсувати щорічне природне зменшення, але в певних масштабах розумними засобами, які б дозволили залучити мігрантів близькими ментальними та етно-культурними особливостями».

Мігранти покращують демографічні показники у США

Так і у США немає демографічної проблеми. І не тому, що народжується багато дітей, а через постійний приплив мігрантів. Цьому сприяє і конгрес США, який дозволяє щороку видавати 65 тисяч робочих місць на три роки. Багато з них залишаються назавжди, повідомляє американський кореспондент радіо Свобода Юрій Дулерайн.

За рахунок цього у США кількість населення постійно зростає. Наприкінці 2000 року воно складало 281 мільйон. З 1990 року населення Сполучених Штатів Америки збільшилося більш, ніж на 13%. Зараз воно становить понад 300 мільйонів.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ольга Романюк, крім названих рецептів, закликає зробити ставку на українських заробітчан, що працюють за кордоном нелегально і не мають змоги повернутися додому. «Уряд України має співпрацювати з іноземними урядами, щоб легалізувати статус людей, які нелегально працюють за кордоном. Вони не повинні боятися повертатися. Вони не мають боятися за інвестиції, які вкладатимуть в Україну».

Тим часом, як зазначають в Інституті демографії та соціальних досліджень Академії Наук України, в Україні критичне становище зі смертністю чоловіків працездатного віку. 40% юнаків не доживають до 60-ти. В усіх інших європейських країнах, крім Росії, даний показник не є настільки кричущим.


Чому українців з кожним роком стає менше?
Зоя, домогосподарка: Українці дуже бідно живуть, особливо пенсіонери. У всьому винна влада, яка розкрала державне майно, що призвело до бідності.
Володимир, лікар: Державі варто приділити більше уваги проблемам медицини, народжуваності, молодої сім’ї, кредитування житла, забезпечення молоді роботою.
Світлана Анатоліївна, викладач: Перша причина – відсутність культури української влади, а друга причина – відсутність культури українського народу. Хоча в Україні є все, щоб нормально жити.
Олесь, студент: Низький моральний стан людей, високий рівень алкоголізму, великий відсоток розлучень та абортів – основні причини зменшення кількості населення.
Тамара, лікар: Екологія у нас дуже погана. Нас губить науково-технічний прогрес, звідки й з’являється патологія, велика кількість онкологічних захворювань.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG