Доступність посилання

ТОП новини

Звіт України і реалії життя ВІЛ-позитивних українців


Генеральна Асамблея ООН позитивно оцінила Звіт України про заходи, спрямовані на боротьбу з епідемією ВІЛ-СНІДу. Про це 7 липня повідомив журналістам міністр охорони здоров‘я Василь Князевич. «Звіт визнано однією з кращих робіт за обґрунтованістю і підходами», – наводить слова міністра прес-служба уряду.

Василь Князевич також повідомив, що схвалена Кабінетом Міністрів концепція боротьби з поширенням ВІЛ – СНІДу передана на розгляд Верховній Раді: «Щоб у наступні чотири роки ми могли реально взяти ситуацію під контроль і досягти виконання намічених завдань, які стосуються боротьби з ВІЛ-СНІДом...».

Поки що, стверджують експерти міжнародного альянсу з боротьби з ВІЛ-СНІДом та Всеукраїнської мережі ВІЛ-позитивних, ситуація з поширенням СНІДу аж ніяк не підконтрольна урядові.

Загроза Україні та Євросоюзові

За темпами поширення ВІЛ-СНІДу Україна посідає перше місце в Європі. І, як стверджує голова Всеукраїнської мережі ВІЛ-позитивних Володимир Жовтяк, «темпи розповсюдження СНІДу становлять загрозу національній безпеці України. Адже держбюджет на цей рік запланував на подолання епідемії 108 млн. гривень, тобто, це трохи більше двох гривень на особу... Говорити про дієвість урядової програми за такої ситуації неможливо».

Правник, експерт Всеукраїнської мережі ВІЛ-позитивних Дмитро Шеринбей в інтерв‘ю Радіо Свобода наголошує: «Україна перебуває у стадії епідемії, і ця епідемія набирає обертів з тією ж силою, що і раніше. І на сьогодні Україна за станом двох епідемій – ВІЛ-СНІДу та туберкульозу – представляє загрозу для Євросоюзу. Скажу дещо на противагу міністру Князевичу: насправді Україна не має раціонального, чітко обґрунтованого плану для протидії ВІЛ-СНІДу; українська влада організувала процес підтримки співгромадян, постраждалим від епідемії, таким чином, що міжнародні організації змогли долучитись досить в‘яло. До того ж, за відсутності нормального бюджету немає ніяких гарантій, що епідемію буде не зупинено, а загальмовано».

Експерти стверджують, що в Україні не проводиться також нормальна профілактика ВІЛ-СНІДу. В основному, цим займаються благодійні фонди та приватні особи. Першим у цій царині був приватний благодійний фонд «Анти-СНІД», президент якого Олена Франчук розповіла Радіо Свобода: «Проблема поширення ВІЛ-СНІДу, зростаюча кількість дітей і молоді, які стають жертвами епідемії, вимагають добре підготовленої, потужної інформаційної кампанії. Це не лише ролики на телебаченні, це те, чим ми у рамках програм Фонду займаємось: підготовка матеріалів для школярів, студентів, солдатів. Ми також надаємо допомогу окремим людям і державним установам».

Чи не найголовніше, що зроблено в Україні на сьогодні – це наявність доброї волі влади, громадськості і бізнесу спільно долати епідемію. Щоб за двадцять-тридцять років країна не перетворилась у своєрідну СНІД -резервацію.

(Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG