Доступність посилання

ТОП новини

США і Чехія підписали договір про розміщення американського радару


Кондоліза Райс і Карел Шварценберґ демонструють підписаний договір.
Кондоліза Райс і Карел Шварценберґ демонструють підписаний договір.

Сьогодні в Празі державний секретар США Кондоліза Райс підписала договір про розміщення американського радару на території Чехії. Чеські політики розглядають підписання договору як важливу віху у справі зміцнення безпеки в Європі та світі. Водночас близько 70 відсотків чехів в основному негативно ставляться до встановлення радару в їхній країні.

Тривала епопея, за якою уважно стежили політики, відбулася. До Праги прибула Кондоліза Райс, щоб підписати договір про встановлення радару протиракетної оборони в Чехії. З чеської сторони під договором поставив підпис міністр закордонних справ Карел Шварценберґ.

«Першим завданням закордонної політики кожної держави є забезпечення її безпеки. Цей договір посилює безпеку не тільки Чеської Республіки, але й також Європи і всього євроатлантичного простору», – наголосив чеський міністр.

За умовами договору, радар мають встановити на військовому полігоні Брди приблизно за 90 кілометрів від Праги. З цією метою, за повідомленням чеських ЗМІ, має бути вирубано близько 20 гектарів лісу і ще 85 упорядковано. На думку екологів, таке втручання в природу не завдасть їй суттєвої шкоди. Партія зелених, зокрема, її лідер, віце-прем'єр Мартін Бурсік, обіцяли й надалі уважно стежити за тим, щоб екологічні умови договору були дотримані.

Про умови життя американських вояків домовляться пізніше

Кондоліза Райс підписала в Празі лише першу частину договору, яка стосується власне встановлення і роботи радару. А другу його частину, так звана СОФА, в якій ідеться про статус і умови життя американських вояків, зокрема, сплату податків і відповідальність перед чеським законом, сторони ще обговорюють.

За словами чеського міністра Шварценберґа, важливо, що чехи та американці домовились про технічну і наукову співпрацю, що надасть чеським фірмам і фахівцям першість у всіх роботах, пов’язаних із будівництвом радару. Тепер все залежить від того, чи договір схвалить Парламент Чехії, в якому голоси прихильників і супротивників радару розділені приблизно порівну.

На думку празького політичного аналітика Мартіна Звєржіни, договір все-таки схвалять. «Якщо б у цьому не був переконаний наш уряд, тоді б і прем’єр не запрошував до Праги американського міністра. Думаю, що договір підтримають окремі соціальні демократи (з лав нинішньої опозиції), тобто з малою перевагою, але договір схвалений буде», – зазначає аналітик.

Росія пообіцяла адекватні заходи

Акцію проти встановлення радару в Чехії під час візиту Кондолізи Райс провели у Празі активісти руху «Ні радарові».

Негативне ставлення до розміщення радару в Чехії висловив минулої неділі в Празі і російський посол у Чехії Олексій Федотов. У випадку підписання договору, зазначив посол, Росія вживе адекватних заходів. Які саме, посол не уточнив.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG