Доступність посилання

ТОП новини

Газопровід «Північний потік» дорівнює «екологічній катастрофі» – європарламентарі


Маршрут за яким має пройти газопровід «Північний потік»
Маршрут за яким має пройти газопровід «Північний потік»

Об’єднати Європейський Союз і Росію газовою трубою. Такий проект, названий «Північним потоком», передбачає прокладання газопроводу по дну Балтійського моря. Доволі смілива ідея вимагатиме мільярдних вкладень, проте має суттєво збільшити можливості постачання російського газу до Євросоюзу. І все було б гаразд, якби не той факт, що «Північний потік» викликав занепокоєння екологів, євродепутатів та населення країн Балтії. Виявляється, газопровід довжиною 1200 кілометрів може катастрофічно порушити екологічну систему регіону.

Депутат Європарламенту Марчін Лібіцкій – ще від самого початку обговорення проекту в січні цього року, був проти прокладення газопроводу «Північний потік», вартість якого майже 7,5 мільярдів євро. Він переконаний, що ця ідея може порушити природній баланс Балтійського моря, що матиме катастрофічні наслідки для всього регіону. За його ініціативою у країнах Балтії та Польщі одразу ж почалася кампанія з організації громадських слухань, аналізів та збору підписів.

На нинішні пленарні засідання Європарламенту голова комітету спротиву проекту «Північний потік» Марчін Лібіцкі пред’явив петицію з 30 тисячами підписів.

«Фахівці світового рівня висловили свою думку і підтримали нашу петицію. Загроза для навколишнього середовища Балтійського регіону – величезна. Тож постає питання: а чи є взагалі сенс у вкладі таких великих інвестицій?» – заявив на сесії польський європарламентар.

«Або енергія, або екологія»

Крістофер Бізлі, європепутат від Англії, також схильний думати, що перспективи газопроводу «Північний потік» екологічно небезпечні.

«30 тисяч підписів свідчать про занепокоєння населення регіону навколо Балтійського моря. Вважається, що це море й без того на межі загибелі від забруднення і стає дедалі мілкішим. На дні Балтики ще й нині знаходяться човни, що затонули в часи Другої світової війни. І тепер ми стали перед досить делікатним питанням: чи прокладати енергетичний трубопровід по дну цієї особливої ділянки Європейського Союзу», – зауважив євродепутат від Об’єднаного Королівства.

Єврокомісар із охорони довкілля Ставрос Дімас вважає, що важливість цього проекту для енергопостачання в Європу важко переоцінити. Проте, перш ніж розпочати його реалізацію, слід добре зважити можливий вплив «Північного потоку» на довкілля. Тому нині проводяться консультації зі всіма учасниками майбутнього проекту, щоб заручитися гарантіями екологічної безпеки як під час проведення робіт, так і в майбутньому.

Росія мусить відкрити свій ринок для європейських підприємств

Газопровід довжиною 1200 кілометрів планували ввести в експлуатацію через 4 роки. Але він проходитиме через зони, що мають статус заповідних та перебувають під охороною. Прокладення труб, подекуди за допомогою вибухівки, може призвести до фатальних наслідків. Так вважають фахівці-екологи, акцентуючи увагу прибічників проекту ще й на високому рівні забруднення морських вод радіоактивними відходами, залишками хімічної зброї та затонулими субмаринами.

Євродетутати також закликають Єврокомісію перешкодити російському «Газпрому», що володіє 51 відсотком акцій цього проекту, зайняти домінуючу позицію на європейському газовому ринку. «Росіяни мусять гарантувати європейським підприємствам право розгортати діяльність і на російському ринку газу», – вимагають парламентарі.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG