Доступність посилання

ТОП новини

Увага до «заморожених конфліктів» в Грузії зростає, чи дасть вона результат?


Сабіна Фрейзер
Сабіна Фрейзер

Європейський Союз і Сполучені Штати почали приділяти більше уваги так званим «замороженим конфліктам» на території Грузії. Щойно скінчився візит до Тбілісі державного секретаря США Кондолізи Райс. Йому передував візит високого представника ЄС Хав’єра Солани. Не бракує заяв з боку Євросоюзу і США, які закликають Росію не втручатися у вирішення конфліктів між Грузію та Південною Осетією, яка фактично відділилася від Грузії. Але чи ця підвищена увага з боку Заходу наблизить сторони до порозуміння? Про це Радіо Свобода запитало у брюссельського експерта з питань конфліктів Сабіни Фрейзер.

– Я думаю, що Грузії вдалося привернути міжнародну увагу, особливо з боку Європейського Союзу та США до зон конфлікту. Якщо пригадаєте, то Литва навіть поставила умовою початку переговорів ЄС із Росією, щоб Росія визнала територіальну цілісність Грузії і припинила втручатися у конфлікти з Абхазією та Південною Осетією. Тож певною мірою ці питання стають предметом переговорів ЄС із Росією.

Потрібно враховувати, що Захід стурбований ще багатьма іншими проблеми, які не пов’язані з Грузією, але для вирішення яких потрібна участь Росії. Тому Грузія не буде серед перших питань на порядку денному, але з іншого боку, ЄС починає усвідомлювати, що Кавказ – це їхні сусіди. І тому, заяви щодо Росії будуть і надалі міцними.

Що, однак, потрібно усвідомити Грузії, це те, що їй потрібен союзник в особі всього Європейського Союзу, а не лише нових його членів. Якщо Грузія хоче залучити Європейський Союз до вирішення цієї проблеми, то їй потрібна увага Франції та Німеччини, а не лише країн Балтії чи деяких Центральноєвропейських країн.

– Франція і Німеччина були серед скептиків на нещодавньому саміті НАТО, коли Грузії не надали плану дій щодо членства в Альянсі, але запропонували саме членство у майбутньому. Що може зробити Грузія для того, щоб здобути їхню підтримку?

– Я розумію так, що канцлер Німеччини Анґела Меркель була саме за таку заяву, яка давала обіцянку членства для Грузії. Тож справа не за планом, а за демократичними реформами і потребою відновити переговори з Абхазією та Південною Осетією. Обіцянка є, потрібно тепер сконцентрувати увагу на справах.

– Дедалі частіше можна почути голоси, що Грузія могла б відмовитися від членства в НАТО в обмін на обіцянку відновлення її територіальної цілісності. Наскільки ймовірно, що Росія погодиться дійсно співпрацювати у питаннях Абхазії та Південної Осетії, якщо Грузія відмовиться від вступу до Альянсу?

– У цьому я не впевнена. Я не переконана, що Росія повністю змінить свою політику, якщо Грузія відмовиться від НАТО. Хоча наш інститут, Міжнародна Кризова Група, у своєму нещодавньому дослідженні говорить, що багато з того, що робить Росія зараз, це реакція на розширення НАТО.

Шкода, що Грузія стала жертвою цього. Але і НАТО могло б більше зробити, щоб переконати Росію, що розширення не спрямоване проти неї і що НАТО не є наступальним Альянсом.

Тож потрібна робота з побудови довіри між Сполученими Штатами і Росією, між Росією і НАТО, і це мало б зменшити напругу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG