Доступність посилання

ТОП новини

ЄС хоче рятувати здоров’я курців іще дорожчим тютюном


Європейська Комісія пропонує країнам ЄС підвищити мінімальні акцизи на цигарки й інший тютюн. Ця пропозиція має на меті не тільки хоч трохи вирівняти такі різні ціни на тютюнові вироби в різних країнах Євросоюзу, а й у першу чергу скоротити саме вживання тютюну.

Виконавчий орган Європейського Союзу пропонує поступово підняти мінімальний рівень акцизу на цигарки до 63 відсотків від ціни, але не менш як до 90 євро за тисячу штук, до 2012 року. Нині це 57 відсотків і 64 євро, і ці ставки запровадили ще не всі країни ЄС. Водночас мали б зрости акцизи й на інші тютюнові вироби.

Нині через велику різницю в податках на тютюн, а відтак і в цінах на ці вироби всередині самого Євросоюзу існує помітна нелегальна торгівля дешевшими цигарками з сусідніх країн, повідомив на брифінгу в Брюсселі в середу комісар ЄС із податкових питань Ласло Ковач.

«Аналіз цін і акцизів на цигарки в ЄС свідчить, що, наприклад, у 2006 році цигарки з найпопулярнішої цінової категорії були вшестеро чи й усемеро дорожчі, з урахуванням усіх податків, у Великій Британії порівняно з Латвією», – сказав він. Нова пропозиція має дещо вирівняти ціни й скоротити цю тенденцію, додав єврокомісар.

Якщо цю пропозицію затвердять уряди всіх 27 членів ЄС і вона набуде чинності, можливо, вже й наприкінці наступного року, вона по-різному вдарить по окремих країнах. Деякі, як Велика Британія чи Ірландія, вже нині мають такі високі акцизи, що не муситимуть їх змінювати: пакунок цигарок коштує там у середньому понад 8 чи майже 7,5 євро в перерахунку.

«У таких країнах, як Данія чи Фінляндія, зростання цін становитиме близько 6 відсотків. А в таких країнах, як Польща, воно становитиме 46 відсотків – це величезна різниця», – сказав Ласло Ковач. Найтяжче ж доведеться курцям у країнах Балтії і в Болгарії, де нині пакунок цигарок у середньому обходиться в менш як півтора євро.

Дорожчий тютюн обмежить куріння

І це підвищення ціни має й іншу причину, і вона головна, наголосив єврокомісар: «Як я розумію, найперше міркування стосується охорони здоров’я, і це важливо».

За його словами, оподаткування є однією з форм загальної стратегії скорочення вживання тютюну – за даними Світового банку, зростання цін на тютюнові вироби є найефективнішим окремим кроком для запобігання курінню.

«Запропоноване збільшення рівня мінімального оподаткування в ЄС має скоротити вживання цигарок на 10 відсотків протягом наступних 5 років», – заявив Ласло Ковач.

А ще пропонована зміна додасть праці митникам на зовнішніх кордонах ЄС – адже везти незрівнянно дешевші контрабандні цигарки з України, яку не раз згадували на брифінгу, або з Сербії стане значно вигідніше. Але Євросоюз обіцяє впоратися з цим.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG