Доступність посилання

ТОП новини

Туристичний бізнес в Україні: високі ціни і відсутність належної інфраструктури. Чи виправдані ціни на відпочинок в Україні? Чи є вони адекватними якості сервісу?


Гості Вечірньої Свободи: Андрій Сьомін - начальник управління розвитку туризму і курортів при Міністерстві культури; Віктор Травінський - керівник відділу туризму у місті Кам'янець-Подільський


Андрій Сьомін
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Я маю новину, яку я можу повідомити і повідомити радісно. Як повідомляє «Новинар», британська газета «Таймс» радить європейцям провести вихідні у Львові. Оскільки склали такий рейтин, і, виявляється, Львів увійшов до 10 європейських міст, куди ця газета пропонує поїхати на вихідні.

Вітаємо львів’ян з цим.

Їх можна вирізнити з натовпу за специфічний виразом обличчя. Я маю на увазі іноземців. Власне, їх в Україні побільшало, особливо після 2005 року, коли Україна впровадила безвізовий в’їзд для цивілізованого світу.

Були особливі сподівання на збільшення туристів, які схочуть відвідати таку прекрасну країну, як Україна. І вони не забарилися.

Україні є що показати, але немає як прийти. Загальна тенденція. Скажімо, на чорноморському узбережжі не з’явилися готелі подібні до турецьких чи до єгипетських курортів. Зручності та низький рівень сервісу – вразливі місця для України, щоб бути привабливою та змушувати повертатися до неї ще і ще.

Пане Андрію, ми бачимо рекламу Єгипту, Туреччини, Кіпру, Хорватії та навіть Азербайджану на західних телеканалах, але реклами України там немає. Чому так?

Андрій Шенін: Справді, така ситуація є. Справа в тому, що протягом 2002-2005 років фінансування галузі було, потім пройшла реорганізація, злиття Міністерства культури і Міністерства туризму, створено Міністерство культури і туризму. Протягом 2005-2006 років зовсім не було забезпечене фінансування з державного бюджету.

Роман Скрипін: Ви хочете сказати, що після злиття культури і туризму (як почали жартома називати «Міністерство культуризму») про туризм просто забули, або він просто загубився для фінансування?

Андрій Шенін: Можна так і сказати, що трішки загубився. Справа в тому, що це, мабуть, і збіглось, тоді в державі не було такої уваги до туризму.

Роман Скрипін: Та чому ж? Якраз після Помаранчевої революції кричали: ми відмінюємо візи, скасуємо візи для всіх, вони просто сюди будуть їхати.

От міністр туризму АРК Ігор Котляр вважає, що достатньо кримського клімату для того, щоб туди валили люди. Промоції не треба, сервісу не треба, у нас є клімат - от люди з гордістю говорять.

Ну, прекрасно, що є клімат, але крім клімату для того, щоб успішно вести бізнес, потрібні й інші чинники.

Андрій Шенін: Я повністю з Вами згоден.

Справа в тому, що все рівно ми сприяли, щоб наші компанії, туристичні підприємства могли брати участь і в закордонних виставках, рекламувати туризм. Це на той час.

Упродовж минулого року ми вже були в бюджеті забезпечені фінансуванням, і в минулому році ми брали активну участь і в лондонській, берлінській, російській виставках.

Роман Скрипін: А яке фінансування від держави на сьогоднішній день відбувається для популяризації такого об’єкту туристичного, як держава Україна?

Андрій Шенін: 23 мільйони гривень передбачено в державному бюджеті на популяризацію України.
Андрій Шенін:
23 мільйони гривень передбачено в державному бюджеті на популяризацію України.

Роман Скрипін: Всього?

Андрій Шенін: Всього 23 мільйони на цей рік. У таких же об’ємах, як минулого року.

Роман Скрипін: Скажіть, на що ж ви їх витрачаєте? Якщо не на телеролики рекламні, то на що?

Андрій Шенін: Справа в тому, що в минулому році ми витрачали на участь у виставках і видання рекламних буклетів. Цього року ми плануємо участь у виставках зарубіжних, видання путівників, які популяризують не тільки Україну, а ще й регіони України, проведення прес-турів для зарубіжних журналістів, для вітчизняних журналістів. Також зараз уже є рекламні відеоролики про Україну. І зараз буде запускатися на телебачення, на всіх телеканалах…

Роман Скрипін: Ви маєте на увазі на телеканалах зарубіжних, оскільки…

Андрій Шенін: Зараз я тільки про українські.

Роман Скрипін: Тобто, немає окремого бюджету на промоцію держави за кордоном? Україна обмежується так званою автоматичною промоцією, коли проводить «Євробачення», там є перспектива «Євро-2012», але навмисної рекламної кампанії України за кордоном немає на сьогоднішній день?

Андрій Шенін: Ні, ми плануємо, однак поки що на зарубіжних туристичних виставках. Плануємо вихід на зарубіжні канали, такі як ВВС, CNN…

Роман Скрипін: В який тоді спосіб іноземні туристи дізнаються про таку державу, як Україна? Окрім туристичних виставок.

Андрій Шенін: Окрім туристичних виставок, купуючи путівники наші, які видаються, а також через Інтернет.

Роман Скрипін: Не густо.

А чому в містах України немає автобусів знаних у світі, як «сіті-тур»? Це такі двоповерхові, з навушниками та екскурсійними програмами багатьма мовами світу.

Андрій Шенін: Відповідно до програми «Євро-2012», ми плануємо ці «сіті-тур»- автобуси використовувати і робити аудіогіди.
Андрій Шенін:
Звідки я можу знати, чому немає. Однак відповідно до програми «Євро-2012», державної програми ми якраз плануємо ці «сіті-тур»- автобуси використовувати і робити аудіогіди.

Роман Скрипін: А в яких містах це буде?

Андрій Шенін: Поки що в тих містах, які планують проведення «Євро-2012», в шести приймаючих містах.

Роман Скрипін: Пані Акулова, скажіть, чи збільшилася кількість іноземних туристів, які хочуть відвідати Україну?

Наталія Акулова: Я сказала б, що ні. Якщо брати до уваги нашу компанію, яка працює зі в’їзним туризмом з Ізраїлю, з Америки, з Австралії, з європейських країн, то в нас іде саме перевага на туристів з України, які їдуть в ці країни, ніж туристів з цих країн, які приїжджають до нас…

Роман Скрипін: Тобто, скажіть, це неприбутково робити бізнес на в’їзному туризмі, популяризуючи країну, її мальовничі місця, пам’ятки архітектури і так далі?

Наталія Акулова: Зараз це не є прибутковим і перспективним.

Роман скрипін: А через що? Які мають чинники призвести до того, що це буде прибутковим, і ми матимемо туристичний бум з-закордону України?

Наталія Акулова: Люди, звичайно, залишаються незадоволеними.
Необлаштовані автобуси, дуже важко знайти пристойний готель для того, щоб розмістити людей, щоб були відповідні умови. Дуже важко знайти ті автобуси, які були б облаштовані кондиціонерами, гарним мікрофоном.
Наталія Акулова:
По-перше, якщо дивитися на наш досвід, коли ми мали групи з Ізраїлю, то люди, звичайно, залишаються незадоволеними тим сервісом, який надають їм у готелях, який надають їм трансфери. Тобто, необлаштовані автобуси, дуже важко знайти пристойний готель для того, щоб розмістити людей, щоб були відповідні умови. Дуже важко знайти ті автобуси, які були б облаштовані кондиціонерами, гарним мікрофоном, тобто були б єврокласу.

Ми продаємо, звичайно, міста, тобто подивитися на пам’ятки архітектури, культури в Кам’янець-Подільському, в Одесі, в Умані, в Карпатах, в Криму, в Чернівцях. Але міста - то добре, але люди також повинні мати ті умови, які вони хочуть отримати, відпочиваючи.

Роман Скрипін: А звідки ваші клієнти дізнаються про таку унікальну державу, як Україна?

Наталія Акулова: Ми співпрацюємо з певними турагентами, які працюють в Ізраїлі. Наша компанія вже більше 30 років має досвід в Ізраїлі, і зараз ми є якби філіалом в Україні, тому наші старі зв’язки на нас працюють. Тобто, ми вже даємо рекламу в інших країнах через наших агентів.

Роман Скрипін: Але окремо промоції немає такої?

Наталія Акулова: Ні, окремої промоції немає. В основному ми як туроператори, то працюємо через турагентів, які спілкуються безпосередньо з клієнтами.

Роман Скрипін: Пані Наталю, а скільки для іноземного туриста коштує відвідати Україну, от скільки коштує такий тур? Якби я був там німцем, американцем, японцем, поляком – неважливо, тобто я – іноземець, який хоче купити у вас тур, то скільки це коштує?

Наталія Акулова: Якщо іноземець хоче купити тур, то приблизно це буде коштувати… 800-1000 доларів з чоловіка в групі при мінімальній кількості 20 чоловік.
Наталія Акулова:
Якщо іноземець хоче купити тур, то приблизно це буде коштувати… Ну, в залежності… Як Вам сказати... Якщо є група людей, а ми в основному групи приймаємо, то це буде коштувати приблизно 800-1000 доларів з особи в групі при мінімальній кількості 20 чоловік. Якщо буде менше, то, звичайно, вартість підвищується.

Роман Скрипін: Це скільки днів перебування?

Наталія Акулова: Це десь тиждень перебування в Україні.

Роман Скрипін: Проживання в готелі три зірки, чотири зірки чи п’ять зірок?

Наталія Акулова: З проживанням в готелі три-чотири зірки – поєднано, тому що люди їздять між різними містами. Ну, трансферне супроводження, автобус з кондиціонером класу «люкс».

Роман Скрипін: Слухайте, а чи не дорого для того, що ми маємо?

Наталія Акулова: Але ті умови, які ставлять перед нами готелі, які ставлять перед нами перевізники, досить дорогі. Тому ми йдемо від ціни чистої, яку ми маємо.

Роман Скрипін: Пане Андрію, а чому в нас не з’явилися готелі на Чорноморському узбережжі, подібні до тих, які ми знаємо з відвідин Туреччини або Єгипту, або тієї ж Хорватії, або ж тієї Греції?

Андрій Шенін: Для цього потрібно розробити сприятливе інвестиційне законодавство для вкладання інвестицій.

Роман Скрипін: Дивіться, є мережеві готелі, які надають увесь спектр послуг – це є проживання в готелі, це є добрий пляж і решта всього іншого. Куди б и не поїхали, то ми бачимо ці мережеві готелі. Чому в Україні цього немає? І якщо Ви говорите про сприятливий інвестиційний клімат, то який же він має бути?

Андрій Шенін: Тобто, він має бути.

Роман Скрипін: Невже його немає, якщо будують у нас готелі іноземні вже в містах, у столиці будують? Що заважає на узбережжі Чорноморському будувати подібні речі?

Андрій Шенін: Ні, там теж будують. Просто зараз уже відкрилося декілька вітчизняних готелів, які працюють по системі забезпечення…

Роман Скрипін: Назвіть їх, якщо можна, тому що я про це дізнаюся вперше.

Андрій Шенін: Зараз я не готовий назвати назви, але в Криму 3-4 готелі такого роду вже існують…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)
XS
SM
MD
LG