Доступність посилання

ТОП новини

Лікуйся, хто може! Чи віддають українці перевагу імпортним лікам?


Україна: 2 мільярди доларів в рік на ліки
Україна: 2 мільярди доларів в рік на ліки

Українці дедалі більше грошей витрачають на ліки, причому роблять це за рахунок придбання дорогих імпортних препаратів, зазначає голова Національної ради з питань охорони здоров’я населення при Президентові України і колишній профільний міністр Микола Поліщук. Покупці недешевих імпортних препаратів сприяє телереклама, яка до того ж, на думку екс-міністра охорони здоров’я, спонукає людей займатися самолікуванням. Чи справді вітчизняні ліки якісніші і ефективніші, ніж імпортні аналоги? Як фармацевтичні компанії борються за ринок і споживача?

2 мільярди доларів в рік на ліки

Споживчий аптечний кошик українця зріс цього року мінімум на 30%, - підрахував Микола Поліщук, причому люди купують препарати у меншій кількості, але за вищою ціною. Причина в тому, що іноземні фармацевтичні компанії ведуть агресивну політику щодо завоювання українського ринку, вважає колишній міністр охорони здоров’я. « Також завдяки деяким лікарям і чиновникам склалося враження, що українські медикаменти неякісні. Це абсолютно не так», - запевняє він.

Сьогодні на українському фармацевтичному ринку працює більше п’яти сотень як вітчизняних, так і закордонних компаній, які випускають лікарські засоби у чотирнадцяти групах, - зазначає Володимир Гайдаш, речник фармацевтичної корпорації. В Україні діє 2 організації, одна з яких об’єднує європейські компанії, а інша – українські.

Обсяг продажу медикаментів в Україні становить 2 мільярдів доларів на рік. 64% складають препарати українського виробництва, а 36% - імпортні. Проте 70% витрачених коштів припадає на придбання саме імпортних ліків.

Чи часто люди запитують в аптеках вітчизняні препарати?

Українці й справді віддають перевагу дорогим імпортним лікам, вітчизняними ж користуються переважно незаможні люди, говорить власниця однієї з мереж аптек Олена. Незважаючи на це, вона впевнена, що більшість вітчизняних препаратів не гірші за іноземні.

Часто покупці в аптеках взагалі не замислюються про походження ліків. Зазвичай, усі вони довіряють вибору лікарів. Терапевт Яніна Вікторівна зазначає, що вибирають медичні препарати частіше іноземного виробництва, тому що їх більше на вітчизняному ринку. Варто зазначити, що вітчизняних ліків існує більше 20 тисяч найменувань і лише 2 тисячі найменувань сировини. Решту сировини для українських ліків все одно завозять із-за кордону , що зрештою впливає на вартість, говорять фармацевти.

Раціональний підхід до ліків

Микола Поліщук переконаний, що препарати вітчизняного виробництва за ціною є значно нижчими, але за якістю не лише не поступаються, але й перевищують західноєвропейські чи американські аналоги. При раціональному підході до купівлі ліків українські споживачі могли б щороку економити понад 1мільярд доларів. «Щоб вийти з такої ситуації, треба ввести видачу медикаментів за рецептами, ввести формулярну систему лікування хворих, моніторинг дії різних ліків».

Наразі суворого контролю за споживанням ліків та їхнього впливу на здоров’я пацієнтів немає, зазначає Костянтин Косяченко, заступник голови держслужби лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я. Адже на сьогоднішній день не затверджені стандарти лікування і немає формулярів. Лише тоді, коли вони будуть затверджені, можна буде говорити про дієвий контроль за використанням ліків. Тобто, лікар буде призначати медикаменти відповідно до стандартів та формулярів.

А поки що, за словами Костянтина Косяченка, на жаль, часто сама лише реклама є рушійною силою при виборі пацієнтом лікарського засобу. «Реклама майже не контролюється. Менталітет такий, що швидше повірить людина сусідці, ніж піде до лікаря».

Не все золото, що блищить, так само не всі дорогі імпортні ліки є ефективними. На що витрачає свої кошти споживач, прийшовши в аптеку, - на кольорову упаковку популярного препарату чи на ефективність ліків, які справді допомагають?


Чим Ви керуєтеся при купівлі ліків?
Алла, економіст: Я рекламою не керуюся. Коли щось несерйозне, то сама вибираю ліки. А, якщо, не дай Боже, проблеми, то до лікаря йду.
Іван, менеджер: Я останнім часом керуюся сайтом в Інтернеті, де є поради, анотації. Раніше нам казали, що самолікування - це погано. Але зараз довіра до медиків така, як і до політиків. Тому краще вирішувати самому.
Олена, пенсіонерка: Рекламою керуватися не можна. Але я дивлюся передачу по телевізору про народну медицину. Звідти беру поради, рецепти ліків.
Олег, лікар: Я за своїм досвідом вибираю ліки. Бо я лікар і впевнений у своїх знаннях.
Світлана, пенсіонерка: Реклама – не помічник у цьому питанні. Якщо купую ліки, то завжди за порадою лікарів.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG