Доступність посилання

ТОП новини

У Криму піднімуть затонуле судно, яке попсувало довкілля та імідж півострова


На кримських пляжах відпочивальників небагато
На кримських пляжах відпочивальників небагато

Керч – Розпочинається операція з підняття носової частини затонулого в Керченській протоці російського нафтоналивного судна «Волгонєфть-139». Рішення про це днями в Керчі ухвалила російсько-українська робоча група з ліквідації наслідків аварій, що сталися в результаті сильного шторму в листопаді минулого року. Зараз фахівці уже обслідують залишки танкера, з якого в море потрапило майже 1200 тонн мазуту. А Крим, тим часом, і далі зазнає збитків через погіршення іміджу екологічно чистого курорту.

Представники влади стверджують, що результати постійного моніторингу свідчать про нормалізацію екологічної ситуації в протоці та на узбережжі Керчі. Але танкер «Волгонєфть-139» з моменту аварії лежить на шляху проходження суден, чим перешкоджає безпечному судноплавству, а крім того час від часу над ним з’являються нафтові плями.

11 листопада 2007 року в Керченській протоці лютував сильний шторм і судно «Волгонефть-139» розламалося навпіл та потонуло, а 1200 тонн мазуту, що були в його танках, потрапили у воду. Окрім цього танкера, під час шторму постраждало ще понад 10 суден. За твердженням кримської влади, зараз зібрані 99% мазуту з «Волгонефті». Зокрема, українські служби зібрали 1239 тонн мазутно-пісчаної суміші, а російські – трохи більше ніж 700 тонн. Від травня цю суміш переробляють у Керченському порту в суху добавку до асфальту.

Наслідки потрапляння мазуту у море.
Керч, 11 листопада 2007 р. (архівне фото)
Згідно з планами росіян, вони мають намір відбуксирувати підняту носову частину танкера до одного зі своїх портів. Крім того, ними розглядається можливість підняття інших затонулих під час торішнього шторму суден «Вільногірськ», «Ковель» і «Нахічевань», в трюмах яких перебуває вантаж сірки.

Удар по курортному сезону

Місцева преса зі здивуванням пише про час, обраний міжурядовою комісією для підйому залишків танкера. Відзначається, що ця екологічна катастрофа, вірніше, її інформаційна складова дуже негативно позначилася на курортному сезоні. Підсумки його першої частини для Керчі і східного Криму не дуже втішні. У порівнянні з цим же періодом минулого року, в Керчі зменшення кількості туристів більш як на 40%, а загалом по Криму спад на 1%. Цифра начебто не дуже велика, але економічні втрати уже відчутні і для республіканського бюджету, і для населення курортних регіонів півострова.

Експерти і представники рекреаційно-туристичного бізнесу вважають, що невдало вибраний час для екологічно небезпечної операції з підйому і транспортування носової частини нафтоналивного судна може стати новим інформаційним приводом для посилення негативного тла нинішнього, і так не дуже вдалого, курортного сезону. А ось фахівці-транспортники і рятувальники кажуть, що піднімати треба влітку, бо з осені в Керченській протоці знову розпочнуться шторми.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG