Доступність посилання

ТОП новини

Україна – «Газпром»: Ціни на газ немає, але всі задоволені


Олексій Міллер
Олексій Міллер

Київ – Учора Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко приймала московського гостя, голову правління «Газпрому» Олексія Міллера. Про що говорили сторони, достеменно не відомо, оскільки зустріч мала закритий характер. Але перемовники залишилися задоволені одне одним.

Тимошенко ще до зустрічі з Міллером заявила, що задоволена співпрацею між українським «Нафтогазом» та російським «Газпромом».

Вона, зокрема, наголосила, що за останні півроку між сторонами складається конструктивна робота, виконуються контракти, а український уряд постійно вживає заходів, спрямованих на дотримання графіку сплати коштів за російський газ, а також заходів для недопущення накопичення нових боргів.

Юлія Тимошенко запевнила, що українські газові сховища переповнені і наразі мають 8 мільярдів кубометрів газу. При цьому вона наголосила на необхідності підписати довгостроковий договір про постачання газу.

Голова правління «Газпрому» Олексій Міллер своєю чергою спробував не розчарувати керівника українського уряду і наголосив, що російська сторона готова до діалогу і співпраці з Україною з усіх питань і надовго.

Борги України: ой чи є, чи нема

Між тим напередодні цієї зустрічі представники «РосУкрЕнерго» звинуватили «Нафтогаз України» у несплаті за поставки газу. Прес-секретар «РосУкрЕнерго» Андрій Кутов, зокрема, заявив, що Україна заборгувала 2 мільярди доларів.

Радник українського прем’єра з енергетичних питань Олександр Гудима в інтерв’ю Радіо Свобода заперечив твердження про заборгованість уряду за поставки газу. Однак він визнав незначні суми боргів, які накопичили комерційні структури, підпорядковані «Газпромові».

«РосУкрЕнерго» і «УкрГаз-Енерго» винні значні суми також київському «Нафтогазові». Хтось комусь щось винен однозначно. І якщо хтось винен Росії, то не Україна і не НАК «Нафтогаз», а «РосУкрЕнерго», – заявив радник голови українського уряду.

Заперечує факт заборгованості і «Нафтогаз України».

Між тим речник «Газпрому» Сергій Купріянов в інтерв’ю Радіо Свобода не підтвердив факт заборгованості за російський газ із боку «Нафтогазу України», але й не спростував його.

«Це треба уточнювати безпосередньо у «РосУкрЕнерго». Бо те, що стосується поставок газу в Україну, це контракт «Нафтогазу» і «РосУкрЕнерго», – сказав речник «Газпрому».

Компроміс знайшли. Тільки який?

Керівник «Нафтогазу України» Олег Дубина, який також був присутній на зустрічі Юлії Тимошенко з Олексієм Міллером, тим часом повідомив, що транзит російського газу територією України здійснюється з перевиконанням планових обсягів і відповідно до угоди про розвиток відносин у газовій сфері.

Такими ж динамічними темпами обіцяє постачати газ в Україну і Олексій Міллер.

Щоправда, про ціну газу інформації від головного «газпромівця» наразі немає.

Юлія Тимошенко тільки повідомила, що перемовники дійшли згоди у підході до ціни за газ на наступний рік.

«Ми підібрали модель розрахунку ціни, зрозуміли, яка її філософія, і знайшли компроміс», – сказала вона.

У березні 2008 року ВАТ «Газпром» та НАК «Нафтогаз України» підписали угоду про розвиток відносин у газовій сфері. У 2008 році в Україну буде поставлено газ центрально- та середньоазійського походження в обсязі не менш ніж 55 мільярдів кубічних метрів за ціною 179,5 доларів США за 1 тисячу кубометрів. Покупцем газу на кордоні з Україною є НАК «Нафтогаз України».

Також, відповідно до угоди, з 1 травня 2008 року прямі поставки газу промисловим споживачам України в обсязі 7,5 мільярдів кубометрів здійснює 100-відсоткове дочірнє товариство ВАТ «Газпром», ТОВ «Газпром-Збут Україна».

(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG