Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко вважає, що Жванія причетний до його отруєння


Щоквартальна прес-конференція Президента України Віктора Ющенка, 24 липня 2008 року
Щоквартальна прес-конференція Президента України Віктора Ющенка, 24 липня 2008 року
Президент так відповів на запитання, чи причетний, на його думку, Давид Жванія до його отруєння: «Думаю, так. Це м’яка форма – хотів би підкреслити, щоб зберегти рівновагу перед законом, слідчими органами, чесними людьми».

Віктор Ющенко зустрівся сьогодні з журналістами на «зеленій галявині» біля Секретаріату Президента.

В оточенні Президента і в Генеральній прокуратурі дотримуються версії, що отруєння Ющенка сталося у 2004 році під час вечері на дачі тогочасного заступника голови СБУ Володимира Сацюка.

Сам Віктор Ющенко в нещодавньому інтерв’ю австрійській газеті Der Standard схвально відповів на запитання, чи знає він замовників замаху на нього, і заявив, що троє з організаторів вечері, під час якої його отруїли, перебувають у Росії і вже мають її громадянство.

Іще одним із організаторів цієї зустрічі був і народний депутат Давид Жванія.

В інтерв’ю Радіо Свобода 30 травня Жванія висловив свою думку, що Ющенка взагалі ніхто навмисне не отруював. Використати проблеми зі здоров’ям як козир у президентській виборчій кампанії Віктора Ющенка «примусили» деякі члени виборчого штабу.

Таку заяву Жванія зробив (а потім багаторазово повторив її в інших ЗМІ) після того, як Генпрокуратура заявила про порушення процедури отримання ним українського громадянства.

По тому він неодноразово відмовлявся приходити на допити до Генеральної прокуратури як свідок у справі про отруєння Віктора Ющенка.

А вчора, прийшовши таки на допит, Жванія відразу пішов геть, користуючись статусом недоторканності народного депутата й заявивши, що йому не сподобалися запитання слідчого.

Генеральна прокуратура у відповідь заявила про «провокаційну протидію» Жванії розслідуванню справи щодо отруєння Ющенка.

Водночас речник Генеральної прокуратури Юрій Бойченко заявив учора ж агентству Associated Press, що слідчі Генпрокуратури досі не змогли встановити жодного підозрюваного в цій справі.

********
Тим часом прес-служба народного депутата Давида Жванії назвала заяву Віктора Ющенка про причетність Жванії до ніким не доведеного факту начебто отруєння Ющенка «правовим нігілізмом».

У прес-службі висловили припущення, що свою заяву Президент України зробив в «емоційному пориві», відреагувавши у такий спосіб на численні інтерв‘ю Давида Жванії, в яких народний депутат ставить під сумнів сам факт можливого отруєння Президента.

«Та особисті емоції не дають права Главі держави ображати людей, звинувачувати їх у причетності до злочинів, сам факт яких не доведений. Вважаємо, що своїми абсолютно не виваженими й безвідповідальними висловлюваннями Віктор Ющенко ганьбить не стільки себе особисто, як принижує честь Української держави перед світовою громадськістю», – наголошується в заяві.

Крім того, в прес-службі вважають, що подібні дії Віктора Ющенка ставлять під сумнів його відповідність високій посаді Президента України, адже порушення Конституції, зокрема у частині презумпції невинуватості, є вагомою підставою для початку процедури імпічменту Глави держави.

«Від імені народного депутата України Давида Жванії уповноважені заявити: Давид Важаєвич нікому не делегував права використовувати своє чесне ім‘я у політичних аферах авантюристів з вулиці Банкової, у тому числі й кумові Вікторові Ющенку. Закликаємо Президента України, представників Секретаріату Глави держави, керівників Генеральної прокуратури України припинити зухвалу практику навішування ярликів на людей, котрі не поділяють підходів Віктора Ющенка до питань державного будівництва та скептично ставляться до його діяльності. Звертаємося до усіх тверезомислячих людей України із закликом покласти край процесові згортання демократії у державі та повернення до найгірших зразків тоталітаризму», – наголошено в заяві прес-служби народного депутата.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG