Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії проти просування ЄС у напрямку до політичного союзу


Прага – Сьогодні до Праги з робочим візитом прибув президент Польщі Лех Качинський. Головна мета – переговори з чеським президентом Вацлавом Клаусом щодо подальшої долі Лісабонського договору. Польський президент намагався переконати свого чеського колегу змінити ставлення до Лісабонської угоди. Про те, що розділяє, а що об’єднує польського і чеського лідерів навколо цього документа Радіо Свобода розповіла політичний оглядач празького часопису «Тиден» Йоганна Ґрогова.

– На сьогодні з 27 членів Європейського Союзу тільки 4 країни ще не ратифікували Лісабонську угоду – це Польща, Чехія, Ірландія й Німеччина. Що насамперед вадить президенту Чехії Вацлаву Клаусові поставити свій підпис під цим документом, якщо його схвалить чеський парламент?

– Гадаю, що мова тут не в конкретних пунктах цього договору. Вацлав Клаус не погоджується в цілому з тим, щоб такий договір існував. Він взагалі не хоче, щоб Європейський Союз рухався далі в напрямку до політичного союзу. Тобто для Клауса будь-який договір – чи попередній, тоді це був проект європейської Конституції, чи нинішній Лісабонський договір – є зайвим документом. Клаус є прихильником тільки економічного союзу.

– Про що 14 липня домовились у Парижі польський президент Лех Качинський і французький – Ніколя Саркозі ? Після цієї зустрічі противник Лісабонського договору Лех Качинський принципово змінив свою позицію.

– Це дуже цікавий момент, тому що президент Качинський завжди був великим противником договору, майже таким сильним в аргументації, як Клаус. Пригадую кілька засідань, на яких обговорювали Лісабонський договір. Качинський був найбільшим противником, постійно вносив якісь поправки і винятки. Зміна сталась після зустрічі з Ніколя Саркозі. Я чула, що сама інтерпретація цієї зустрічі трохи підправлена французькою стороною. Тобто, прямо не йшлося про те, що президент Качинський пообіцяв Франції, що буде тиснути на чеського президента.

– 1 січня наступного року Чеська Республіка перебирає у Франції головування в Європейському Союзі. Водночас можна допустити ситуацію, що Чехія не ратифікує Лісабонський договір. Як можна поєднати це?

– Цікаво буде, як поставиться президент Клаус до Договору, якщо його ухвалить чеський парламент. Вацлав Клаус, згідно з Конституцією має право ставити чи не ставити свій підпис під міжнародними угодами. Та він є прихильником представницької демократії, тобто якщо все ж таки парламент схвалить Угоду, йому буде важко стати проти вибору парламенту.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

XS
SM
MD
LG