Доступність посилання

ТОП новини

Буковина протистоїть стихії


Чернівці – Семеро загинуло і один пропав безвісти внаслідок стихії на Буковині. За попередніми приблизними даними обласного штабу ліквідації наслідків стихійного лиха, збитки від стихії в області вже складають понад один мільярд гривень.

Вода поруйнувала десятки кілометрів доріг, понад півсотні мостів. Підтоплені понад п’ять тисяч будинків. Територія лиха вимірюється десятками тисяч кілометрів. Путильський район повністю відрізаний від сполучень.

Пік першої хвилі повені в ніч із 25 на 26 липня у річці Прут досягав позначки понад 9 метрів. Станом на 16 годину неділі рівень води знову склав уже понад 8 метрів і продовжував рости.

Однак фахівці кажуть, що першої хвилі рівень води у Пруті не повинен досягти. На гарячих точках області та міста Чернівців усю ніч із суботи на неділю працювали рятувальні бригади.

Люди не хотіли залишати домівки

За даними керівника штабу ліквідації наслідків стихії Віталія Усика, дуже велика кількість людей у затоплених районах не реагувала на попередження рятувальників, бо не хотіла залишати свої будинки.

«У цих будинках залишилися люди, які потрапили під підтоплення, і окремі з них пережили просто шоковий стан, бо їм доводилося чи бути на даху, чи сидіти в воді у будинку глибиною півтора-два метри декілька годин, а то навіть і добу», – каже він.

У суботу рятувальні бригади змогли визволити з затоплених будинків понад півтисячі людей. Решту продовжують рятувати нині. Рятувальники продовжують працювати в найгарячіших точках, зокрема, селах Новоселицького, Вижницького, Сторожинецького районів.

Із одинадцяти районів області від стихії потерпіли дев’ять. Путильщину стихія зовсім відрізала від цивілізації – дістатися туди можна хіба що гелікоптером.

Чернівці в воді і без води

Вода до вікон сягала і в хатах мешканців обласного центру. Другий день у найбільш потерпілих районах Чернівців багато людей у своїх хатах уже не живе.

Прутська вода повністю затопила один із найбільших в Україні ринків, «Калинівський». Контейнери залиті водою, машини в гаражах також стоять до половини у воді.

Уже другу добу водопостачання міських осель припинене. Це пов’язано з тим, що рівень замуленості Дністра, звідки місто отримує воду, у кілька десятків разів перевищує норму. Питну воду жителям підтоплених районів міста підвозять цистернами, її також безкоштовно роздають приватні підприємці.

Комунальники, які працюють на водозаборі, повідомили: ввечері води в оселях чернівчан не буде – в кращому разі її подадуть у понеділок зранку.

(Чернівці – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG