Доступність посилання

ТОП новини

Природне лихо в західній Україні і готовність влади ліквідувати його наслідки. Прем”єр кличе депутатів з відпусток, а Президент збирає РНБО з цього приводу


Гості Вечірньої Свободи: телефоном з Франківська керівник ОДА Микола Палійчук та міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Погода змінила плин подій. Якщо в Києві дощі приймали як добрий знак під час богослужінь з нагоди 1020-ліття хрещення Київської Русі, то на заході України переймалися зовсім іншим. Там рясні та тривалі дощі спричинили величезну повінь, внаслідок чого люди втратили житло та присадибне господарство.

Статистика страшна. Фотографії та відеокадри вражають: Президент ходить по коліна у воді, Прем’єр обіцяє компенсувати втратив всім і кожному в повному обсязі.

Але і перший, і друга знають, що коштів у бюджеті на повінь не передбачено.

Попередні повені ставалися навесні, коли танули сніги, і вони були очікуваними. На цей раз повінь сталася влітку, нагадаю, всередині літа, точніше, вже під серпень.

І говорити про те, що можна було б або передбачити ці події, або попередити населення — виникає безліч питань. Тому це найголовніше питання до міністра з надзвичайних ситуацій.

Пане Володимире, чи були адекватними дії Міністерства з надзвичайних ситуацій, яке отримує прогноз щоденний від Гідрометцентру і може планувати або передбачати певні негативні ситуації, що відбуваються по Україні?

Володимир Шандра
Володимир Шандра:
Я скажу більше, що Гідрометцентр є структурним підрозділом МНС. Так що ми отримуємо інформацію від свого структурного підрозділу.

Було штормове попередження, було попередження про сильні опади.

Що відбулося? Взагалі відбулося в ніч, в день 23, 24, 25, 26 липня? В день почалися сильні опади, які вночі перейшли в проливні опади. Вже 25 липня, в п’ятницю, я був в Івано-Франківську.

У вісім годин я вилетів туди, коли ситуація погіршилася. У 10 годин вже був організований штаб і проведене перше засідання штабу, де були заслухані всі керівники області, інших областей, починаючи від комунальних служб, обленерго, облгазів, охорони здоров’я, МВС і так далі.

Володимир Шандра: Ситуація була складна тим, що, наприклад, у місті Яремчі за декілька днів випало більше ніж двомісячна норма опадів. Це порядку 230 міліметрів.
Ситуація була дуже складна. Ситуація була складна тим, що, наприклад, у місті Яремчі за декілька днів випало більше ніж двомісячна норма опадів. Це порядку 230 міліметрів. При чому це за декілька днів.

Якщо взяти в цілому по Івано-Франківській, Львівській областях, то це була перевищена місячна норма опадів. Такого не було не тільки під час паводків, щоб були підняті басейни всіх рік зі сторони Прикарпаття. Це Львівська, Івано-Франківська і Чернівецька області.

Роман Скрипін: А що говорив прогноз погоди?

Володимир Шандра: Прогноз говорив, що будуть сильні опади, так як стоїть циклон, який накриває значну частину Європи, в тому числі й частину України.

Володимир Шандра: Такого не було не тільки під час паводків, щоб були підняті басейни всіх рік зі сторони Прикарпаття. Це Львівська, Івано-Франківська і Чернівецька області.
Роман Скрипін: Ви говорите про штормове попередження, яке було. Чи достатньо штормового попередження? Чи треба вживати або радити людям вживати певних заходів, тобто евакуювати людей заздалегідь, а не вже під час повені?


Володимир Шандра: Я Вам скажу, що відселено, а відселено - це значить, що це тоді, коли немає повені. Коли повені ще немає, ми прогнозуємо, що ця повінь підійде.

Особливо це в районі Тисмениці, в районі Галича всі, я стверджую те, що кажу, села були попереджені, практично всі жителі були попереджені, що буде затоплення.

Володимир Шандра: В районі Тисмениці, в районі Галича всі села були попереджені, практично всі жителі були попереджені, що буде затоплення.
Знову ж таким ми працювали, рятувальна служба, ми рятувала ті села, де великі підтоплення, а не є підтоплені на 10 см, бо це не страшне для життя, це великі збитки... Я розумію цих людей, але в першу чергу це рятування життя.

Я назву тільки що відселено 13 703 особи. А далі вже евакуйовано, а це коли вже складніша ситуація...

Я Вам скажу, що дуже багато людей відмовлялися від відселення, тому що вони казали, що живуть тут по 10-20 років і ніколи тут не бачили такої води, тут ніколи води не було, і ви,мовляв, не розказуйте.

Володимир Шандра: Необхідно приймати якісь закони для того, щоб можна було відселити, ну, якщо не примусово, а все-таки можна було включати якісь механізми, щоб люди могли відселятися.
Я вважаю, що необхідно приймати якісь закони для того, щоб можна було відселити, ну, якщо не примусово, а все-таки можна було включати якісь механізми, щоб люди могли відселятися.

Роман Скрипін: Ну як, силою будете скручувати людей?

Володимир Шандра: Евакуйовано було 6 105 осіб і врятовано 2 758 чоловік. Це вже дійсно, коли в екстремальних ситуаціях або на човнах, або вертольотом, або плаваючими транспортерами були в екстремальних ситуаціях врятовані люди. Це переважно ті люди, які не хотіли відселятися в плановому порядку.

Роман Скрипін: Пане Миколо, чи знала місцева влада, скажімо, від МНС про те, що наближається така негода і що наслідки будуть страшними? Яких кроків вживала місцева влада?

Володимир Шандра: Евакуйовано було 6 105 осіб і врятовано 2 758 чоловік. Це переважно ті люди, які не хотіли відселятися в плановому порядку.
Микола Палійчук:
Звичайно, що була інформація про буревій, про те, що, можливо, підйом води буде. І обласною адміністрацією були вжиті всі заходи, щоб запобігти наслідкам стихії.

Але таких попереджень у нас є від 5 до 10 в місяць. І коли почався реальний підйом води у ніч з четверга на п’ятницю, то ми почали відселяти людей. Люди частково відмовлялися, частково їхали.

Роман Скрипін: Міністр про це говорив, що відмовлялися.

Але тут питання обласної інфраструктури.

Пане Миколо, ми зараз маємо наслідки. Це 3-4 мільярди збитків. Говорять вголос про такі цифри.

Ми зараз хочемо підняти трошки інше питання. Чи була область готова до швидкого реагування в таких ситуаціях? Чи достатньо є фінансування? Чи достатня інфраструктура? Чи достатньо вжито заходів безпеки? Зрештою, чи укріплені береги і так далі?

Микола Палійчук: Область була готова до стихій, які відбуваються щороку 2-3 рази на рік. Область не була готова до стихії, яка відбувається один раз на 100 років.
Микола Палійчук:
Область була готова до стихій, які відбуваються щороку 2-3 рази на рік. Область не була готова до стихії, яка відбувається один раз на 100 років. З 1941 року підйому води такого не було.

Це надзвичайна ситуація, якої ніхто не міг передбачити. Коли Дністер максимально за останні роки виходив 7 метрів вище позначки, то в ці дні вийшов 10,5 метрів. Це спричинило великі підтоплення населених пунктів.

Що стосується реакції МНС, то вдалося врятувати дуже багато людей. Першочерговим завданням було це врятувати людей. Власне, дякуючи злагодженим діям МНС, оперативному реагуванню і перекидці техніки, жертв на сьогоднішній день нам вдалося, ну, мінімальну кількість і жодного чоловіка не загинуло, який, скажімо, інвалід чи не міг вибратися.

Є 10 людей, які загинули, але це вражені блискавкою, це люди, які приватним кораблем перепливали. Якби вони почекали, можливо, на місці, то за годину там було МНС, кораблем забрали б їх.

Так само декілька… Ну, машина їхала і впала, вода забрала її. Є так само жертви. Але МНС працювало. Я думаю, що просто тим хлопцям, які 3 доби не спали, просто треба дякувати. Хлопці їхали транспортерами, засинали за кермом і на межі сил своїх працювали.

Роман Скрипін: Пане Палійчук, чи правда, що для рятувальників був досяжний лише один міст, скажімо?

Микола Палійчук: Як один міст?

Роман Скрипін: Це інформація, на яку спираються… Яя зараз цитую фактично статті, які з’явилися в київських медіа на сьогоднішній день, що рятувальники користувалися одним мостом для того, щоб перетнути там річку якусь.

Микола Палійчук: Це треба уточнити.

У нас піднялися басейни трьох річок. По-перше, Прута. Це окремі підтоплення Галицького, Тисменицького районів, часткове підтоплення Рогатинського, Калузького районів.

У нас піднялися гірські річки, які робили стихію, там було менше підтоплення, але там було дуже багато руйнувань мостів, берегоукріплень, дамб і так дальше…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)
XS
SM
MD
LG