Доступність посилання

ТОП новини

Українська реальність з правами людини....


Київ – Ситуація з правами людини в державі погіршилася. Такий вердикт винесли 35 українських правових організацій, які представили щорічну доповідь «Права людини в Україні – 2007».

Попри певні зрушення, зокрема в сфері свободи мирних зібрань та соціально-економічних прав, стабільно негативна ситуація залишається з дотриманням заборони катувань, права на справедливий суд, права на доступ до інформації та свободу слова, права на приватність тощо.

За словами Євгена Захарова, співголови Харківської правозахисної групи, загальною тенденцією в сфері прав людини в Україні є зменшення рівня свободи слова та політичної свободи. «Політична свобода в Україні, як бальзаківська шагренева шкіра, з кожним роком все зменшується. Люди, які не є членами партій, не можуть стати депутатами навіть райради. Право бути обраним реально мають лише 4 %. А самі вибори проходять за закритими списками і всі вибирають кота в мішку».

Расова ненависть. Катування

Однією з найважливіших правових проблем Міжнародні організації називають проблему расової ненависті та ксенофобії. У Харківській правозахисній групі впевнені, що така ідеологія привнесена в країну ззовні. Проблема багато в чому надумана та роздувається російськими ЗМІ, стверджує Євген Захаров. Він говорить, що, наприклад, смолоскипні ходи біля гуртожитків іноземних студентів, не можуть бути непроплаченими.

Виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини, Володимир Яворський констатує, що кількість злочинів, учинених на ґрунті расизму, дійсно зростає: «Хоча, на жаль, нема статистики таких злочинів. Тому про кількість порушень можна говорити тільки за неофіційними даними».

Ситуацію з катуванням у місцях позбавлення волі правозахисники називають катастрофічною. Правовий експерт Харківської правозахисної групи Аркадій Бущенко зазначив: «У 2007 році була важлива подія для України – вона звітувала перед Комітетом проти катувань. Висновки Комітету щодо органів влади, які не виконують своїх зобов’язань за Конвецією. Хоча було в 2007 році 2 вироки, за якими працівники міліції були засуджені за катування. Але у порівнянні з поширенням цього явища, цих вироків дуже замало. І це не може стримувати тих, хто застосовує катування».

Недовіра Медведьку

Окремо був озвучений заклик Української гельсінкської спілки висловити недовіру Генеральномуу прокурору України Олександру Медведьку. Правозахисники вважають, що Генеральна прокуратура знехтувала міжнародними зобов’язаннями щодо біженців. Зокрема, російського громадянина Олега Кузнєцова, якому був наданий статус біженця, 28 липня за рішенням Генерального прокурора переправили через кордон і передали російським правоохоронцям. Україна неодноразово порушувала свої зобов’язання щодо біженців, однак цей випадок видається найсерйознішим.

Загалом фахівці стверджують, що уряд не виконує рекомендації міжнародних органів ООН, Ради Європи та ОБСЄ, що свідчить про відсутність у країні будь-якої системної політики по покращенню прав і свобод людини.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG