Доступність посилання

ТОП новини

Караджич відповідає за геноцид перед міжнародним трибуналом


Виступ Радована Караджича перед міжнародним трибуналом.
Гаага, 31 липня 2008 р.
Виступ Радована Караджича перед міжнародним трибуналом. Гаага, 31 липня 2008 р.

Прага – Сьогодні вперше Радован Караджич, колишній лідер боснійський сербів, постав перед міжнародним трибуналом. Тринадцять років міжнародне правосуддя намагалося розшукати Караджича, якого звинувачують у найгірших випадках геноциду в Європі після Другої cвітової війни. До Гааги, де проходитиме суд над Караджичем, його доправили учора.

Пострижений і без своєї «санта-клаусівської» бороди, яка допомагала йому переховуватись впродовж більше, ніж десятиліття, 63-літній Радован Караджич виглядав змарнілим і виснаженим. Схудлий і старий, він мало нагадував того вольового і фізично гарного з буйною шевелюрою лідера боснійських сербів, героя для одних, і «боснійського різника» для інших.

Міжнародний трибунал у справах колишньої Югославії, що є органом ООН, наразі висуває Карджичу звинувачення за 11 справами і готує нові. Найважчі звинувачення стосуються геноциду та злочинів проти людяності за його роль у боснійській війні 1992-95 років. Караджич був тоді на чолі Республіки Сербської в Боснії. Він, як вважає звинувачення, був причетний до організації вбивства близько 8 тисяч босняків-мусульман, чоловіків і хлопців-підлітків, у місті Сребрениця.

Караджич захищатиметься в суді сам, що може затягнути судовий процес

Як і колишній президент Югославії Слободан Милошевич, Радован Караджич вирішив захищатися в суді самостійно. «Я маю правничого радника, але захищатимуся сам», – заявив Караджич. Ця обставина може призвести до затягування судової справи, як сталося, зокрема, у випадку Милошевича, який помер в ув’язненні, не дочекавшись закінчення суду.

Виступаючи перед журналістами напередодні початку процесу, головний прокурор Серж Брамерц заявив, що він намагатиметься проводити судові засідання більш ефективно, користуючись досвідом процесу з Милошевичем.

«Звичайно, потрібно буде ще кілька місяців перед тим, як звинувачення та захист зможуть почати працювати. Це буде складний процес, але ми усвідомлюємо, як необхідно, щоб він був ефективним», – сказав головний прокурор.

Сьогоднішнє засідання має швидше технічний характер. Про нього Радіо Свобода розповіла речниця Гаазького трибуналу Нерма Єлачич: «Суддя запитає його (Караджича) про умови утримання, про те, чи він все розуміє щодо процедур та з приводу правил трибуналу, котрі йому пояснили вчора, тоді коли він прибув до місця його попереднього ув’язнення».

До місця ув’язнення на час суду Караджича доправили вчора. Колишнього лідера боснійських сербів заарештували неподалік Белграда минулого тижня.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG