Доступність посилання

ТОП новини

Які українські перспективи російсько-туркменських газових домовленостей?


Робітник газово-компресорної станції в місті Боярка, що поблизу Києва
Робітник газово-компресорної станції в місті Боярка, що поблизу Києва

Київ – Якою буде ціна імпортного газу для України у наступному році? Раніше Росія заявляла, що вона залежатиме від вартості азійського газу для «Газпрому». Наразі ціна туркменського газу відома. І вона виявилась навіть дещо нижчою, ніж очікували. Що означають російсько-туркменські домовленості для газових перспектив України? І якою має бути ціна транзиту російського газу українською територією?

У газових угодах, які «Газпром» підписав із туркменською стороною, йдеться, що у наступному році його вартість для Росії розраховуватимуть на базі європейських та українських цін. І ціна за туркменський газ для України має зрости із 140 доларів за тисячу кубів до, нібито, 225-295 доларів.

Що ж це означає для України? Раніше російська сторона неодноразово називала ціну на газ для України у розмірі 400 доларів за тисячу кубів. Втім, наголошувала, що вона безпосередньо залежатиме від ціни азійського газу для Росії. Тепер же, зважаючи на нинішні домовленості «Газпрому» з туркменською стороною, ціна газу для України може становити 380-390 доларів за тисячу кубів, каже екс-голова «Укртранснафти» Олександр Тодійчук, втім додає, що вона все одно буде політичною.

«Якщо подивитися на ціни у Європі, то там обов’язково є політична складова. Ті країни, які більш лояльні до Росії, мають нижчі ціни на газ. Як і в попередні роки, ціна буде названа наприкінці грудня, а можливо, і на початку січня, і у ній буде обов’язково політична складова. Росія вже почне включати сюди питання і флоту, і приєднання України до ПДЧ щодо НАТО. Ціна на газ на наступний рік буде десь у районі 380-390 доларів за тисячу кубів», – зазначив Олександр Тодійчук.

Європейські ціни газу – європейська вартість транзиту

Що ж стосується транзиту російського газу українською територією, то наразі Росія платить 1,7 доларів за тисячу кубометрів на 100 кілометрів. Однак, якщо «Газпром» продаватиме Україні газ за середньоєвропейськими цінами, то ціни на транзит російського газу теж мають бути європейськими, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін.

«Питання тарифів на транзит – це результат переговорів і компромісів з обох боків. Якщо будуть середньоєвропейські ціни на газ, то необхідно вводити середньоєвропейські тарифи на транзит. Тобто, це десь 2,7-3,2 долари», – наголошує Володимир Саприкін.

Нині Україна купує газ у Росії по 179,5 доларів за тисячу кубів. Раніше експерти говорили, що ціна 180 доларів буде критичною для підприємств хімічної промисловості. Тепер же цілком очевидно, що вартість газу буде значно вищою. Проте, на думку деяких фахівців, збільшення ціни газу буде стимулювати підприємства до модернізації та переходу на енергоощадні технології.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG