Доступність посилання

ТОП новини

Зернові вродили, але дешеві


Леся Бакалець

Київ – Урожай великий, але недорогий. Цього року аграрії очікують зібрати рекордну кількість зернових – понад 40 мільйонів тонн, але вже зараз беруться за голову: ціни на пшеницю-жито – занизькі і заробити навряд чи вдасться. Приберегти ж зерно до більш привабливих сум неможливо: в країні не вистачає елеваторів. Уся надія тільки на державу. Вона може викупити надлишкові зернові в аграріїв. Правда, на це є тільки один мільярд гривень.


Ейфорія від рекордного врожаю в Україні пройшла. Тепер аграріїв хвилює інше питання: де подіти таку величезну кількість зернових? Продавати зараз невигідно – ціни занизькі. Ні заробити, ні компенсувати витрати вони не дозволяють.

Тільки на коливанні курсу долара США фермери втрачають 135 гривень із тонни, каже голова Всеукраїнської зернової асоціації Володимир Клименко. За його словами, непостійна американська валюта – тільки одна з причин, чому цього року зерно дешеве.

«Сьогодні завантажити пшеницю і доставити її з Луганська до Севастополя коштує 200 гривень. Таким чином транспортна складова – 200 гривень, неповернення ПДВ – це 240 гривень, коливання курсу долара – 135 гривень, плюс падіння світових цін», – зауважує фахівець.

Аграріям можуть допомогти державні закупівлі

Урятувати аграріїв від банкрутства може держава – для цього у свої фонди вона має викупити надлишкове зерно. Вже й один мільярд гривень на це надали.

Та Володимир Клименко сумнівається, що цієї суми вистачить. За його підрахунками, має бути не менше трьох мільярдів.

І скуповувати треба не продовольче зерно, яке йде в харчову промисловість, а фуражне і частково ячмінь, додає генеральний директор зернового підприємства «Аскон» Василь Новиков.

«Продовольча пшениця вже й сама по собі продається. А от якби через систему заставних закупівель держава допомогла зняти значну кількість фуражного зерна, це була б реальна допомога», – каже аграрій.

Зберігати щедрий врожай ніде

Зерно могло б і почекати, поки ціни зростуть, та зберігати його ніде. Аграрії кажуть, що українські елеватори мають ємність усього 30 мільйонів тонн, а цьогорічний урожай очікується більше від 40 мільйонів.

Іще одну проблему окреслила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона каже, що навіть за наявності місця в елеваторах фермерів на них не пускають компанії-перекупники, які заздалегідь орендували сховища.

«Ми зараз спостерігаємо таку унікальну річ, коли є вільні потужності на елеваторах, але туди не пускають виробників зерна, тому що там заблоковані потужності для тих же людей, які купують зерно, а потім продають його на експорт. На сьогодні по елеваторах дуже складна ситуація», – заявила Прем’єр.

Скупити надлишкове зерно можуть і приватні підприємці

Прем’єр-міністр уже доручила урядові спростити процедуру видачі дозволів на будівництво елеваторів, а також запропонувала ще один варіант, як допомогти аграріям скупити надлишкове зерно.

«У нас є підприємці, приватні власники, які також за певних обставин, за створення певних умов можуть зняти з ринку достатню кількість зерна, якщо ми правильно їх прокредитуємо. Це хлібозаводи, це спиртові заводи, це практично всі ферми, які мають свої кормові комплекси і можуть закупити фуражне зерно. Я просила б Міністерство аграрної промисловості скласти перелік усіх підприємств, які можуть сьогодні, якщо ми створимо сприятливі умови для кредитування, закупити це зерно про запас аж до наступного врожаю», – сказала Тимошенко.

За інформацією Міністерства аграрної політики, мінімальна ціна за тонну продовольчого зерна третього сорту – 1 тисяча 251 гривня. Але часто фермери не бачать і цієї суми – щоб зерно не зіпсувалося, вони змушені продавати його швидко і за будь-якою ціною.

Тим часом жнива в Україні вже добігають кінця. Такого щедрого врожаю не було з 1991 року. Природа постаралась, залишилось українцям тільки вміло скористатися її дарами.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG