Доступність посилання

ТОП новини

Учені випробовують нову вакцину проти СНІДу


Лондон – Учені провадять досліди з новою вакциною, яка розрахована на те, щоб пацієнти, вражені вірусом імунодефіциту людини, могли мати довгі перерви без уживання основних ліків і таким чином уникали їхніх побічних ефектів. Про широкомасштабне випробування нового препарату було заявлено на міжнародній конференції з проблем СНІДу у Мехіко.

Учасники міжнародної конференції з проблем СНІДу у столиці Мексики почули, що у випробуванні нової вакцини проти ВІЛ-інфекції візьме участь 345 пацієнтів у 21 медичному центрі Сполучених Штатів та Європи. Цей препарат розробила біотехнологічна компанія з Норвегії Bionor Immuno. Висновки дослідів мають бути готові наприкінці 2009 року.

Ідея нової вакцини полягає в тому, щоб потенційно зменшити шкідливі побічні ефекти наявних ліків проти ВІЛ-інфекції, які можуть створювати проблеми з серцем, печінкою, спричиняти розлад шлунку, запаморочення і значне схуднення. Також новий препарат може відсунути в часі появу мутованих вірусів, що не реагують на дію основних ліків. Важливим є й економічний вимір: препарат, про який ідеться, може суттєво заощадити видатки на систему охорони здоров’я.

У Великій Британії дослідженням керуватиме вчений Баррі Пітерз із Лондонського королівського коледжу. Він поясноє принцип дії вакцини так: «Її дія дуже відрізняється від того, як діють ліки проти ВІЛ-інфекції. Ці ліки блокують розмноження вірусу, тоді як вакцину розраховано на те, щоб стимулювати захисну реакцію організму на вірус. А метою дослідження є дозволити людям одержати кількарічну перерву від уживання медикаментів».

Результати обнадійливі, але треба ще зачекати

Однак доктор Пітерз також попередив, що вакцина наразі все ще перебуває на ранній стадії досліджень. Досі її було випробувано на двох групах пацієнтів, до яких входило відповідно 11 і 38 осіб.

Ці досліди дали обнадійливі результати. Більшість піддослідних змогли зробити перерву від звичайної антивірусної терапії в середньому на 31 місяць. За цей час рівень клітин в їхньому організмі, що борються з інфекцією, залишився вищим, ніж був до того, як вони почали вживати антивірусні медикаменти.

Продовження досліду показало, що й після 44 місяців перерви у майже 35 відсотків пацієнтів рівень клітин, що протистоять вірусові, залишився вищим, ніж був перед початком антивірусної терапії. А деякі пацієнти і після 5 років після вакцинації не повернулися до вживання медикаментів.

За звичайних умов лікування медикаментами не можна переривати без негативних побічних наслідків на більш ніж 3–4 місяці. Незважаючи на обнадійливі перші результати, вчені наголошують, що вагомі докази того, чи є ефективною вакцина, буде одержано не раніше, ніж за рік.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG