Доступність посилання

ТОП новини

Німецька дипломатія та конфлікт на Південному Кавказі


Берлін – У ці дні ціла низка дипломатичних ініціатив стосовно врегулювання конфлікту на Південному Кавказі надійшла з Німеччини, хоча канцлер країни Анґела Меркель та міністр закордонних справ Франк Вальтер Штайнмаєр перебувають у відпустці в Південному Тіролі.

Німецьке керівництво намагається використовувати всі можливі комунікаційні канали, щоб спонукати Росію та Грузію відмовитися від подальшого застосування зброї.

«Війна повинна негайно припинитися» – таким є головне послання Меркель та Штайнмаєра на адресу супротивних сторін. Канцлер Німеччини по телефону обговорила ситуацію на Кавказі з президентом Франції Ніколя Саркозі, який зараз головує в ЄС, і пообіцяла підтримку з боку Берліна.

Меркель зустрінеться з Медведєвим у Сочі

За словами представника німецького уряду Томаса Штеґа, в понеділок Меркель говорила по телефону з президентом Грузії Міхеїлом Саакашвалі. «Канцлер наголосила на тому, що необхідно поважати територіальну цілісність Грузії», – сказав Штеґ. Водночас німецький канцлер наполягає на об’єктивному спостереженні за виведенням військ із зони конфлікту. Якщо до п’ятниці гармати на Південному Кавказі не замовкнуть, тоді тема конфлікту стане головною під час запланованої на цей день у Сочі зустрічі Меркель з російським президентом Дмитром Медведєвим. Німецькі ліберали вимагали скасувати цей візит, допоки на Кавказі не буде встановлений мир.

Статс-міністр у німецькому зовнішньополітичному відомстві Ґернот Ерлер сказав в інтерв’ю Другому каналу німецького телебачення (ZDF), що всі німецькі зусилля зосереджені на тому, щоб супротивні сторони принаймні знову почали говорити одне з одним. У міністерстві закордонних справ Німеччини повідомили, що саме завдяки німецькому посередництву минулими вихідними вдалося досягти того, що міністри закордонних справ Росії та Грузії порозмовляли. У Берліні надають цьому факту велике значення і сподіваються, що сторони скористаються цим каналом для того, щоб розрядити ситуацію.

«Росія продемонструвала надмірну реакцію»

Тим часом серед німецьких політиків можна почути й критику на адресу Росії. Голова комісії Бундестаґу з питань зовнішньої політики Рупрехт Поленц у розмові з радіостанцією Deutschlandfunk сказав, що «Росія продемонструвала таку саму надмірну реакцію, як свого часу в Чечні». На його думку, Кремль хоче дати зрозуміти Грузії, що та повинна залишатися в сфері впливу Москви. Водночас представник міністерства закордонних справ Німеччини Йенс Пльотнер зауважив, що на цьому етапі зарано шукати винних або мотивів спалаху збройного конфлікту.

Німецьке зовнішньополітичне відомство пропонує громадянам Німеччини допомогу для того, щоб полишити Грузію. Тим часом авіакомпанія Lufthansa до наступного четверга скасувала всі рейси до Тбілісі.

(Берлін – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG