Доступність посилання

ТОП новини

Позиція України в російсько-грузинському конфлікті


Демонстрація перед посольством Росії в Києві 11 серпня 2008р.
Демонстрація перед посольством Росії в Києві 11 серпня 2008р.

Україна вивчає, як реагувати у випадку, якщо кораблі Чорноморського флоту Російської Федерації, які вирушили до берегів Абхазії, вирішать повернутися до місця своєї дислокації в Севастополь. Про це повідомив на прес-конференції спеціальний представник Президента України, заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв.

Україна застерегла російську сторону від можливої участі кораблів Чорноморського флоту в конфлікті навколо Південної Осетії. Також Київ висловив стурбованість тим, що Росія зволікає з підготовкою та підписанням угоди про участь Чорноморського флоту у конфліктних ситуаціях.

У відповідь МЗС Російської Федерації висловило подив тоном і змістом цієї заяви МЗС України.

Росія фактично втратила статус миротворця, коли перейшла на бік невизнаної республіки Південна Осетія, повідомив Радіо Свобода голова парламентського комітету з питань закордонних справ, представник БЮТ Олег Білорус. «Україна повинна зайняти активні і сильні позиції. Участь у конфлікті кораблів Чорноморського флоту, які базуються на території України, це окремий аспект, який вимагає окремих переговорів і окремих рішень. Думаю, що так буде зроблено».

Олег Білорус наголосив також, що іноземні війська повинні бути виведені з території Грузії. За його словами, переговори між Грузією і Південною Осетією повинні йти не за рахунок національних інтересів Грузії.

Партія регіонів невдоволена політикою України

У керівництва Грузії не вистачило ні волі, ні таланту продовжувати кропітку, важку роботу щодо об’єднання країни, заявив Радіо Свобода колишній міністр оборони України, нині народний депутат з комітету з питань національної оборони і державної безпеки, регіонал Олександр Кузьмук. «Уряд Грузії зробив величезну помилку. Ніколи не можливо вирішувати проблеми територіального устрою, заморожених конфліктів шляхом зброї. Не та ціна за територію, щоб знищити тисячі людей. Щоб зрадити тих, хто разом з ними, миротворців маю на увазі, забезпечував мир. Виходячи з цього, повинна бути і чесна позиція України. Не в угоду тому, хто сприяв цьому. Не в угоду своїм тимчасовим, не союзникам, а скоріш за все приятелям. Повинна бути оцінка ситуації виходячи з національних інтересів України. А після цього повинні бути обґрунтовані політичні заяви, а не такі, як сьогодні заявляє від імені України наш МЗС».

Наша мета – не конфронтація з російською стороною, наша мета – нормальний, конструктивний, продуктивний діалог, заявив сьогодні на брифінгу заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисєєв. Він наголосив, що Україна вирішуватиме всі питання з Російською Федерацією без емоцій, без істерик, у нормальний, цивілізований спосіб.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG