Доступність посилання

ТОП новини

Дії Росії можуть викликати гуманітарну катастрофу – британський прем’єр


Ґордон Браун
Ґордон Браун

Лондон – Як уряд, так і опозиція у Великій Британії жорстко засудили дії Росії у Грузії. Прем’єр-міністр Ґордон Браун заявив, що акціям Кремля нема виправдання. Сьогодні перед посольством Росії у британській столиці відбулася демонстрація протесту.

Прем’єр-міністр Ґордон Браун, що перебуває у літній відпустці, зробив заяву щодо вторгнення Росії до Грузії. Він зазначив, що «інтервенція несе у собі загрозу для стабільності в усьому регіоні і ризик гуманітарної катастрофи». Браун додав, що очевидною відповідальністю російського уряду є негайно покласти край бойовим діям. Також він вважає, що ескалація конфлікту може лише зашкодити міжнародній репутації Росії і її стосункам із країнами всього світу.

Голова британського уряду цими днями провів телефонні консультації з президентом Франції, що нині головує в ЄС, та генеральним секретарем ООН щодо становища в Грузії. Браун відзначив, що його країна співпрацюватиме з ЄС, ООН, ОБСЄ і державами «Групи Восьми», щоб якнайшвидше розв’язати конфлікт і зберегти територіальну і політичну цілісність Грузії.

Посол Британії у Грузії Деніс Кіф сказав, що британським громадянам настійливо рекомендують залишити Грузію. Для тих, що не можуть це зробити самостійно, посольство організовує автобусні перевезення до Єревана.

Про дії Росії британський дипломат заявив із Тбілісі: «Вони вийшли далеко за межі тих зон конфлікту, які вони використали, як привід для своєї акції на початку. Вони бомбардували різні регіони країни. Вони направили війська до різних регіонів. Думаю, що на питання, чого хочуть досягти росіяни, нині з Тбілісі неможливо відповісти. Але очевидною є потреба припинення вогню, і це потрібно зробити негайно».

Лідер консерваторів закликає міжнародну спільноту об’єднатися

Лідер найбільшої опозиційної Консервативної партії Дейвід Камрон назвав дії Росії «небезпечним залякуванням» і закликав міжнародну спільноту об’єднатися в засудженні дій Москви. Також він закликав до прискореного надання Грузії членства в НАТО. Камрон попередив ЄС про дуже серйозні наслідки для цієї організації, якщо вона не зможе виступити у цій ситуації єдиним голосом і заявити, що дії Росії становлять порушення міжнародних законів. Він допускає, що рішення Грузії надіслати війська до Південної Осетії було стратегічно помилковим, але якщо Європейський Союз промовчить, то можна очікувати наслідків і для інших країн, включно з балтійським державами, що є членами ЄС і НАТО, але де частка населення і досі ототожнює себе з Росією.

Біля посольства Росії в центрі Лондона місцева грузинська громада і симпатики з інших країн Східної Європи сьогодні провели демонстрацію протесту з вимогою вивести російські війська з Грузії.

Тимчасом, міжнародна правозахисна організація Amnesty International, штаб-квартира якої міститься у Лондоні, закликала сторони конфлікту поважати міжнародні гуманітарні закони і права цивільних. Організація зажадала від Росії та Грузії, щоб утікачам був наданий вільний прохід та доступ до гуманітарної допомоги у вражений зонах.

(Лондон – Прага – Київ)

XS
SM
MD
LG