Доступність посилання

ТОП новини

Британський експерт: Грузинська трагедія – це трагедія всього регіону


Джонатан Аял
Джонатан Аял

Російсько-грузинський конфлікт має серйозні наслідки, як для чорноморського регіону, так і для країн Східної Європи. Так вважає Джонатан Аял, директор Міжнародних студій з безпеки при британському Королівському інституті оборони і безпеки.

– Як вплине російсько-грузинський конфлікт на чорноморський регіон?

– Головний вплив грузинської кризи на чорноморський регіон — це стратегічний. Уперше за 30 років ми стали свідками того, як російські танки перетинають міжнародновизнаний кордон. Ми всі сподівалися, що такого в Європі більше ніколи не побачимо. Зі стратегічної точки зору Росія повертається не просто як провідна сила, а як провідна сила, яка повністю готова використовувати свою військову потужність.

Юридичний аспект цього конфлікту також є дуже важливим. Росія говорить, що вона захищає права так званих російських громадян Південної Осетії та Абхазії. Я називаю їх так званими російськими громадянами, тому що з ініціативи Москви вони стали російськими громадянами, всього два роки тому. Тепер цей самий аргумент можна використати в Україні та Молдові. У даному випадку ці так звані правові принципи можуть знищити країну. Грузинська трагедія — це трагедія всього регіону. Україна й певною мірою Молдова є головними мішенями в цьому.

– Чи російсько - грузинський конфлікт може мати якісь наслідки для американських військових баз в Румунії та Болгарії?

– Американські бази в Румунії та Болгарії були створені для підтримки техніки штабної служби США на Близькому сході. Ясно, що в майбутньому структура та об’єм цих баз буде змінюватися, однак дуже делікатно. На даний момент ці бази будуть використані для постачання гуманітарної допомоги Грузії, яку президент Буш обіцяв. Однак у майбутньому ці бази будуть розширені, і кількість озброєнь, що там будуть розташовані, зросте.

Те, що сталося в Грузії, має серйозні наслідки для всіх східноєвропейських країн. Всі ці країни почнуть думати, що гарантії безпеки, які вони отримують через членство в НАТО, не мають великої вартості, якщо на їхній території не дислоковані західні війська. Отож американські військові бази біля румунського порту Константа, які спочатку мали маленьку роль, зараз набули великого значення.

(Прага – Київ)

XS
SM
MD
LG