Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі буде ПРО. Росія невдоволена


Держсекретар США Кондоліза Райс та Міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорскі після підписання договору. 20 серпня 2008 р.
Держсекретар США Кондоліза Райс та Міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорскі після підписання договору. 20 серпня 2008 р.

Всупереч російським протестам Сполучені Штати та Польща сьогодні підписали угоду щодо розміщення системи протиракетної оборони на території Польщі. Росія заявляє, що цей крок є загрозою її безпеці, і президент Медведєв погрожує неоднозначною відповіддю, включно з націленням ядерної зброї на Польщу.

Польський президент Качинський у свою чергу категорично проголошує: «Нашу вітчизну не можна залякати».

Аналітики часто запитують, чому це і чому саме зараз? Відповідь на таке запитання стосовно щойно підписаної угоди про розташування елементів ПРО в Польщі неодмінно вийде на слід російсько - грузинського конфлікту. Після довгих місяців переговорів, які часто застрягали в різних деталях, Польща раптом вирішила, що таки треба мати ПРО на своїй території.

Таке рішення, на тлі все ширшої прірви в поглядах Заходу і Москви щодо подій у Грузії вказує на те, що позиція Росії вплинула на Польщу. І розташування протиракетної оборони на території Польщі, яка вже є членом як НАТО, так і ЄС, ще міцніше закріпить Польщу на боці заходу.

10 ракетних перехоплювачів і 96 ракет «Патріот»

Це і було зрозуміло з виступу польського президента Леха Качинського по телебаченні. Він нагадав, що ніхто не може диктувати Польщі, що вона має робити. Ці часи минули, сусіди Польщі мусять зрозуміти, що Польщу не можна залякати чи собі підпорядкувати. «Інсталяція системи ПРО в Польщі не лише зміцнить нашу позицію у світі, а й засвідчить важливу геополітичну роль Польщі. Це є ясним доказом того, що зміцнюється наш союз з найсильнішою країною світу — США»,— наголосив польський президент.

Згідно з договором, до 2013 року США розмістить 10 ракетних перехоплювачів на території Польщі. Ці ракети будуть під'єднані до радарної станції, яка буде розташована в сусідній Чеській республіці. За це Польща отримає цілий пакет оборонної допомоги, включно з ракетами «Патріот». Точно — 96 ракет.

ПРО — це не лише оборонна співпраця

На церемонії підписання договору польський прем’єр Дональд Туск наголосив, що співпраця між Варшавою та Вашингтоном захопить набагато ширший спектр діяльності, ніж просто оборону. Це зокрема політично військова, інформаційна, оборонна, промислова, наукова та технологічна сфери.

Упродовж усіх місяців дискусій щодо ПРО Сполучені Штати завжди наполягали на тому, що ця система не є спрямована проти Росії, а перш за все — проти потенційних терористичних нападів від таких держав як Іран та Південна Корея. Вашингтон навіть запросив Росію долучитися до цієї оборонної мережі. США шукали собі союзників у цій справі. На Бухарестському саміті НАТО весь Альянс підписався під ПРО.

Для Сполучених Штатів Польща у цьому є надійним союзником, наголосила держсекретар Кондоліза Райс. У тяжкі часи найважливіше мати друзів, сказала вона, але ще важливіше — друзів, які поділяють твої цінності, надії та мрії. «Польща та Сполучені Штати саме і є такими друзями».

Залишається, щоб договір ратифікував польський сейм.

  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG