Доступність посилання

ТОП новини

Абхазія і Південна Осетія вимагають незалежності. А близько половини росіян хочуть бачити їх у складі Росії


Мітинг в центрі Сухумі. 21 серпня 2008 р.
Мітинг в центрі Сухумі. 21 серпня 2008 р.

Прага – Багатотисячні народні віче пройшли у четвер у двох самопроголошених республіках на грузинських теренах – Південній Осетії та Абхазії. Учасники цих зібрань просять Росію визнати незалежність. Водночас російські війська все ще залишаються у Грузії. Хоча Москва обіцяла вивести їх до цієї п’ятниці, поки що серйозних ознак того, що росіяни покидають Грузію, не видно.

В Абзахії близько тисячі людей зібралися на головній площі в Сухумі, щоб підтримати заклик до незалежності. Напередодні його затвердив парламент Абхазії. До учасників зібрання звернувся президент самопроголошеної республіки.

За його словами, «ніякої мови про спільне існування Абхазії і Грузії в одній країні бути не може. Ми ж цивілізовані люди і можемо вибудувати добросусідські відносини як дві незалежні держави», – заявив Сергій Баґапш.

А віце-спікер абхазького парламенту В’ячеслав Цуґба сказав Радіо Свобода, що лише Москва може захистити маленькі народи від «грузинського геноциду».

Подібний мітинг відбувся у столиці Південної Осетії. У четвер увечері разом з Маріїнським оркестром там проводить концерт-реквієм відомий на весь світ російський диригент, осетин за походженням Валерій Ґерґієв. «Ніхто з нас не може бути осторонь цих подій. І мені хотілося зробити щось, що буде якось виражати емоції, які поділяють всі в Росії», - розповів диригент.

Соціологи, які досліджували ставлення росіян до конфлікту на Кавказі виявили що понад 40 відсотків вважає, що самопроголошені республіки мають увійти до складу Росії, третина за їхню незалежність. І дуже мало тих, хто підтримує територіальну цілісність Грузії.

Верхня палата російського парламенту – Рада Федерації – на позачерговій сесії буде обговорювати заклики Сухумі і Цхінвалі до незалежності наступного понеділка, 25 серпня.

Росіяни розбудовують «буферну зону» довкола Південної Осетії, туди ж збираються спостерігачі ОБСЄ

Водночас російська війська продовжують залишатися на стратегічних позиціях в Грузії, майже через два тижні після початку бойових дій.
Стурбованість викликає те, що росіяни розбудовують так звану буферну зону на кілька кілометрів вздовж кордонів Південної Осетії. Москва пояснює, що має право таким чином дбати про безпеку. А Грузія боїться, що це допоможе Росії підтримати заклики південних осетин до незалежності, або й прямо анексувати Південну Осетію.

У четвер міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив, що у так званій зоні безпеки перебуватиме 500 російських вояків й не уточнив скільки солдатів буде у Південній Осетії. У Москві їх називають миротворцями.

Посол Сполучених Штатів при НАТО Курт Волкер сказав Радіо Свобода, що Росія має покинути буферну зону довкола Південної Осетії як тільки туди приїдуть військові спостерігачі ОБСЄ.

«Є визнання, що у короткотерміновій перспективі має бути зона, де Росія може проводити деякі додаткові військові дії. Але це тимчасовий крок доки не прибудуть спостерігачі ОБСЄ. А потім їх замінять миротворчі сили. Це не карт-бланш», – заявив американський дипломат.

Нинішній голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Фінляндії Александр Стабб у четвер приїхав до Тбілісі, щоб обговорити плани цієї місії. Він повідомив, що з понеділка близько 20 спостерігачів ОБСЄ зможуть оцінювати як Москва і Тбілісі дотримуються перемир’я.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG