Доступність посилання

ТОП новини

Росія виходить з Грузії, але залишиться в «буферній зоні»


Російські війська покидають західну Грузію. 22 серпня 2008 р.
Російські війська покидають західну Грузію. 22 серпня 2008 р.

Тричі обіцяне виведення російських військ з Грузії нарешті почалося. Однак російські пропускні пункти всередині Грузії далі діють, попри те що росіяни обіцяли їх розібрати до кінця п’ятниці. Росіяни не виходять повністю з Грузії, вони відступають до так званих буферних зон навколо Південної Осетії та Абхазії.

Росія стверджує, що планує бути постійно присутньою в Грузії, приблизно 2,000 військових мають бути миротворцями у буферних зонах. Грузія відкидає такі плани і вважає це анексією своєї території.

Кореспондент грузинської служби Радіо Свобода Ґоґа Апціаурі повідомляє, що всі пропускні пункти навколо Ґорі демонтовані і в місті вже немає танків чи бронетранспортерів. Надходять повідомлення, що росіяни покинули містечко Іґоеті, яке розташоване всього за 30 кілометрів від грузинської столиці.

Заступник керівника російського генерального штабу генерал Анатолій Ноґовіцин заявив, що все відбувається за планом, і підтвердив виведення російського контингенту до кінця сьогоднішнього дня: «В рамках відомих вам меж відповідальності, про що ви вже знаєте, ми про це говоримо вже 2 дні і всі знають, про які кордони йдеться».

Росіяни відходять, щоб залишитися

Генерал Ноґовіцин також повідомив, що росіяни розташовують нові пропускні пункти на кордоні з Південною Осетією та Абхазією, а також біля грузинського військового летовища біля міста Сенакі.

Захід засудив затягнуту присутність російських військ на грузинській території і останніх кілька днів постійно закликав Росію покинути Грузію якомога швидше.

Виїжджаючи з Ґорі деякі російські солдати розповідали, що повертаються до Цхінвалі.

Попри те, що російські війська хоча повільно, але покидають певну частину грузинської території, вони все ж таки залишаються в чорноморському порту Поті та на території стратегічного залізничного вузла в Сенакі.

Незважаючи на заклики Заходу визнавати територіальну цілісність Грузії, Росія стверджує, що має право на миротворчу присутність у розширеній зоні безпеки навколо обох сепаратистських регіонів.

Про буферну зону, в якій має залишитися 2,000 російських військових, не було мови в документі щодо припинення вогню. Отож Росія продовжує диктувати свої власні правила гри, тепер уже і на грузинській території.

  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

XS
SM
MD
LG