Доступність посилання

ТОП новини

Росія жалкує, що ЄС заморозив переговори про партнерську угоду


Прага – Офіційна Москва висловила жаль щодо рішення Євросоюзу заморозити переговори про нову партнерську угоду. Разом з тим російські дипломати похвалили ЄС за «відповідальний підхід», адже в понеділок на саміті ЄС лунали заклики оголосити санкції проти Москви. Лідери ЄС напередодні засудили рішення Росії визнати незалежність сепаратистських регіонів Грузії – Південної Осетії та Абхазії, а вже у вівторок у штаб-квартирі ЄС приймали прем’єра Грузії, щоб обговорити участь Євросоюзу у відбудові цієї країни.

Москва незадоволена рішенням Євросоюзу зупинити переговори про подальші відносини, але радіє через те, що держави, які хотіли оголосити санкції, не знайшли підтримки.

«Головне те, що вони опинилися в меншості. Більшість держав ЄС продемонстрували відповідальний підхід, підтвердили курс на партнерство з Росією, добре усвідомлюючи значення взаємовигідної співпраці, в рамках якої немало досягнуто за останні роки», – заявив у вівторок у Москві речник Міністерства закордонних справ Росії Андрій Нестеренко.

Брюссель протестує через те, що Росія відмовилася повністю вивести свої війська зі спірних територій Грузії, попри те, що це передбачав мирний план, який готували під егідою ЄС. Але дії європейців стримує енергетична залежність від росіян. На санкціях проти Росії наполягали Велика Британія, Швеція, Польща та ще низка східноєвропейських держав.

Євросоюз відбудовуватиме Грузію

Хоча в лавах ЄС є різні думки про те, як варто ставитися до Росії після кавказького конфлікту, Брюссель готовий брати участь у відбудові Грузії. Незабаром відбудеться конференція донорів, які вирішать як краще допомагати Грузії і наблизити її до ЄС.

«Із усього пакету є два найважливіші питання. Це зона вільної торгівлі між ЄС і Грузією, а по друге, це взаємопов’язані питання спрощення візового режиму та угоди про реадмісію, над якими ми також досить швидко почнемо працювати», – повідомила комісар ЄС із зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер.

У відповідь прем’єр Грузії Ладо Ґурдженіждзе заявив, що Грузії сьогодні як ніколи потрібна підтримка Євросоюзу і подякував за підтримку висловлену напередодні на позачерговому саміті ЄС. Втім, хоча вільна торгівля та спрощення візового режиму – важливі речі, у Тбілісі також сподіваються на ширшу дискусію про шляхи інтеграції Грузії до ЄС, зазначив Ґурдженідзе.

За даними офіційного Брюсселя, Європейська Комісія та окремі держави ЄС наразі виділили на гуманітарну допомогу Грузії близько 15 мільйонів євро.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG