Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні організації наведуть гендерний лад в Україні


Леся Бакалець

Київ – Навести гендерний лад в Україні та забезпечити виконання прав дітей взялися міжнародні організації. Рада Європи, Єврокомісія, програма розвитку ООН відзначають, що попри існування закону про гендерну рівність, в Україні не зникли проблеми дискримінації жінок на роботі та насильства в сім’ї.


Тому Європейський Союз уже виділив понад сім мільйонів євро, щоб навчити українців рівноправ’ю та удосконалити законодавство.

Цього року від домашнього насильства в Україні потерпіли 240 тисяч осіб. Це за офіційними даними. Справжня, прихована цифра набагато більша – майже два з половиною мільйони. І більшість постраждалих — це жінки.

Українкам все ще не охоче віддають керівні посади, одиниці їх нараховуємо в політиці, а зарплата може бути нижчою, ніж у чоловіків за ту саму роботу. Питанням гендерної рівності в Україні занепокоїлась міжнародна спільнота. І низка організацій, на чолі з Єврокомісією, вже виділили мільйони євро на подолання проблеми.

Рівність прав доведеться пояснювати

Для початку, в українських навчальних закладах будуть пояснювати, що чоловіки і жінки мають рівні права. Постійний представник програми розвитку ООН Френсіс О’Донелл сподівається, що це дасть результати: «Ми намагатимемось культивувати у молоді, починаючи з наймолодших учнів у школах, розуміння і сприйняття гендерної рівності. Ми будемо надавати допомогу у розробці навчальних програм та тренінгів з учителями, з тим, щоб вони були поборниками гендерної рівності».

Також міжнародні організації мають дослідити факти дискримінації жінок на роботі, підготувати декілька стратегій із запобігання домашньому насильству, каже представниця Ради Європи Данута Вишневська-Казалас. Будуть проведені тренінги, семінари. Пані Вишневська-Казалас сподівається, що після реалізації проекту національне законодавство України буде вдосконалене відповідно до європейського.

Чи ефективно будуть витрачені європейські гроші?

Тим часом у Програмі розвитку ООН зазначають, що Україна виконує не всі гендерні зобов’язання, під якими підписалася на міжнародних конвенціях. Але за допомогою семи мільйонів євро, що їх виділила Єврокомісія, цю ситуацію сподіваються виправити. Зрештою, відзначає голова Правління програм допомоги в Україні Лаура Гараняні, це найкраща інвестиція в український народ:

«У моїй країні, в Італії, я бачу дуже багато українських жінок, які намагаються знайти там кращу долю для себе. І, реалізуючи ці заходи, ми сподіваємось, що це дозволить цим жінкам жити у своїй власній країні. Вони можуть працювати тут, докладати зусиль для покращення ситуації в Україні, і таким чином можна запобігти дуже багатьом особистим трагедіям».

Представники міжнародних організацій наголошують, що проекти із забезпечення прав жінок та дітей будуть проводити спільно з українською владою. І зрештою, саме від неї залежить, наскільки ефективно будуть витрачені європейські мільйони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG