Доступність посилання

ТОП новини

Італія не збирається допускати іммігрантів до голосування


Рим – Італійський уряд категорично відкидає можливість дозволити легальним іммігрантам брати участь у виборах до місцевих рад. Опозиція лівоцентристів, навпаки, наполегливо намагається просунути це питання, бо вважає, що надання права голосу іноземцям поліпшить інтеграційну політику в країні. У колі іммігрантів також немає єдиної думки, наскільки участь у регіональних виборах сприятиме розв’язанню їхніх проблем.

Голосувати іноземцям чи ні? Дискусія відновилася після виступу чільного парламентаря Джанфранко Фіні, голови нижньої парламентської Палати депутатів. Як одна з чільних фігур владної коаліції, він частково погодився з лідером опозиційної Демократичної партії Вальтером Вельтроні.

Лідер лівоцентристів пропонує дозволити іноземним громадянам після певного періоду постійного і законного проживання в Італії голосувати на місцевих виборах.

Представник правих Джанфранко Фіні відповів, що це «не є кримінальною ідеєю», але право голосу не гарантує автоматичної інтеграції. Разом із правами, наголосив спікер, іммігранти повинні виконувати і свої обов’язки: працювати, мати помешкання, дотримуватись місцевих законів і платити податки.

Таку м’яку позицію парламентаря рішуче засудили його союзники на чолі з прем’єром Сильвіо Берлусконі. Голова уряду сказав, що згадана тема відсутня в програмі правоцентристів, а «пан Фіні висловив лише особисту думку».

Провідник ультраправої партії «Північна ліга» і міністр із реформ Умберто Боссі категоричніший: «Це божевілля! Хай вирішує італійський народ, можливо, через референдум. Але побачите: люди скажуть, що самі хочуть господарювати у власному домі».

Три мільйони легальних іммігрантів

Нині на парламентських та місцевих виборах можуть голосувати лише громадяни Італії. Щоб отримати італійський паспорт, іноземець із-поза меж Євросоюзу повинен постійно прожити в країні щонайменше 10 років. Ці терміни значно коротші для тих, хто одружений із громадянином Італії або народився в цій країні.

На Апеннінах із дозволом на проживання мешкають понад 3 мільйони іноземців, що становить 6 відсотків від загального населення країни.

Додатковий радник від іноземних громад у Римській мерії Тетяна Кузик переконана, що більшість легальних мігрантів виконують ті обов’язки, про які говорив Джанфранко Фіні. Тому уряд повинен зрозуміти важливість надання права голосу іноземцям або в іншому разі спростити процедуру отримання громадянства, вважає вона.

«Було б доцільно надати можливість іноземним громадянам голосувати на адміністративних виборах. Іноземці живуть у провінціях, у невеликих містах, купують квартири по всій Італії. Це було б дуже важливо для людей: беручи участь у виборах, вони б могли впливати на імміграційну політику на рівні території проживання», – зазначила Тетяна Кузик.

Чи потрібні мені ті вибори?

У разі такого нововведення наскільки готова, зокрема, українська громада долучитися до місцевого виборчого процесу? Як вважає голова Асоціації українців південного регіону Калабрія Світлана Куценко, через щоденні заробітки, а часом і брак освіти, люди не спроможні розібратися у тонкощах італійської політики.

«Стосовно виборів в Італії, я не думаю, що ми, більшість іммігрантів, підготовлені зробити правильний вибір», – сказала Світлана Куценко.

Можливо, італійська влада справедливо захищає інтереси своєї країни, продовжує вона, бо використання іммігрантських голосів може призвести і до підтасовки результатів виборів.

Щоб плідніше працювати над вирішенням проблем інтеграції чи взагалі їх уникнути, українська активістка радить урядові Берлусконі простягнути руку допомоги київським посадовцям.

«Європейські країни мали б допомагати налагоджувати економіку в державах, звідки походять мігранти. Щоб бідні не приїздили сюди на заробітки, не привозили свої проблеми до Італії, Іспанії чи Португалії», – каже Світлана Куценко.

Позицію ж самих італійських громадян важко назвати одностайною. Під час он-лайн опитування на сайті газети Corriere della Sera більше ніж половина його учасників висловилася проти дозволу іноземцям голосувати на виборах до органів місцевої влади.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG