Доступність посилання

ТОП новини

Львівський стадіон до Євро. Поки що більше дискусій


Так на разі виглядає львівський «стадіон» до Євро 2012. (Фото Михайла Дашковича)
Так на разі виглядає львівський «стадіон» до Євро 2012. (Фото Михайла Дашковича)

Львів – Наприкінці вересня УЄФА дасть остаточну оцінку підготовки України до Євро-2012. Тобто, стане відомо, чи взагалі Україна прийматиме чемпіонат з футболу. Якщо на сьогодні Дніпропетровськ уже збудував стадіон, на якому можна проводити матчі чемпіонату Європи з футболу 2012 року, то у Львові лише досліджують територію, де має постати майбутній спортивний комплекс. Інвестора для будівництва львівського стадіону досі немає.

Cкошена трава, частково обгороджена площа, нікого довкола і лише рекламний щит інформує, що на цьому місці буде стадіон до Євро. Таку картину можна побачити, проїжджаючи стрийською трасою. Шаленого і бурхливого будівництва, як обіцяв мер Львова Андрій Садовий ще у серпні на першому робочому засіданні оргкомітету за головування віце-прем’єра Івана Васюника, немає.

Зараз тривають лише дослідження території. Геодезисти взяли проби ґрунтів, вивчають підземні води, які підтоплюють територію, визначають порожнини на ділянці. Як з’ясувалось, необхідно перенести колектор і провести усі мережі. А це ще додаткові мільйони. Залежно від висновків фахівців і плануватимуть будівництво.

Дослідити територію планують також археологи. Як зазначив у коментарі Радіо Свобода начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин міськради Остап Процик, мерія дасть можливість археологам попрацювати. А щодо відсутності техніки на території майбутнього стадіону, то чиновник пояснив, що на митниці якраз триває розмитнення спеціального обладнання фірми «АLPINE», зокрема будівельних вагончиків і усього необхідного для персоналу і будівельників.

Гроші на стадіон місту ще треба заробити

Спортивний комплекс, згідно з вимогами УЄФА, мають здати у 2010 році. Мерія зволікає з термінами підписання угоди з генпідрядником і не дотримується голосних обіцянок перед урядовцями і громадою. Міський голова Андрій Садовий не втомлюється повторювати, що стадіон збудують вчасно. З такою надією, на словах, відбув у столицю минулої суботи віце-прем’єр Іван Васюник, зауваживши, що питання будівництва стадіону перебуває у помірній зоні ризику.

Проект майбутнього стадіону за власні кошти уже виготовила австрійська фірма «АLPINE». Депутати міськради, окрім 25 гектарів земельної ділянки під стадіон, виділили 80 мільйонів гривень із бюджету розвитку міста для проведення робіт із будівництва цього року. Однак, як виявилось, ці гроші потрібно ще заробити. Оскільки бюджет розвитку за цей рік виконаний лише на 40%, а не на 75%, як це мало б бути, зауважив у коментарі депутат Володимир Гірняк.

Депутати не знайомі з угодою щодо будівництва стадіону

Під час засідання робочої депутатської групи з пошуку інвестора на будівництво стадіону міський голова заспокоював райців, що, мовляв, кошти будуть. Скажімо, можна продати готель «Львів»…

У 10 депутатів, які входять у робочу групу, виникло риторичне запитання до мера, взагалі для чого створили їхню групу. Адже проект угоди з майбутнім генпідрядником про будівництво стадіону райці не бачили, листування чиновників із фірмою «ALPINE» їм невідоме, та й взагалі департамент з підготовки до Євро, очолюваний Олегом Засадним, ігнорує депутатів, таку ж позицію, кажуть райці, займає і керівництво української фірми «Alpine Україна».

Депутати навіть не знали, що Олег Засадний і головна юристка мерії Гелена Пайонкевич із 8 до 10 вересня перебували у Відні, де вели переговори з представниками фірми «ALPINE Bau Gmb» щодо угоди з підряду. Відтак у райців виникло застереження, які гарантії матиме місто, якщо підписує угоду на генпідряд будівництва львівського стадіону не безпосередньо з головною австрійською фірмою «ALPINE Bau Gmb», а з українським представником «Alpine Україна». Остання не нестиме юридичної відповідальності, дискутував з мером депутат, юрист Володимир Гірняк.

Фірма, яка будуватиме стадіон, має світовий імідж

Мер Львова Андрій Садовий не розділяє фірму «ALPINE Bau Gmb» і її представника в Україні. Оскільки для австрійської компанії передусім важливим є її світовий імідж. Адже вона працює в 26 країнах світу. Зрештою, з офіційного сайту фірми німецькою чи англійською мовами можна довідатись, що фірма присутня на ринку з 1965 року і збудувала не один великий спортивний комплекс. Є на сайті інформація й про те, що ALPINE будуватиме стадіон для Львова.

«Чому затягуємо підписання угоди? Австрійська сторона бачить угоду згідно з європейським законодавством. Воно є іншим, аніж українське. Зараз спільною групою австрійських та українських юристів доводимо проект угоди до єдиного вигляду. Найближчим часом підпишемо договір. Але це не заважає проводити ті роботи, які йдуть, земляні, інженерні, – зазначив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода мер міста.

«А щодо побоювань депутатів з приводу підписання угоди з «Alpine Україна», – каже він, – то в юридичній частині угоди, ми, звичайно, закладаємо усі можливі моменти, щоб захистити свої інтереси. Є розуміння на урядовому рівні, є дозвіл уряду на укладання договору з одним виконавцем, рішення уряду щодо делегування Львівській обласній адміністрації права кінцевого погодження проекту. Містобудівельна рада по своєму стадіону матиме формат загальноукраїнського. Я запропонував, щоб усі українські архітектори з великих міст приїхали у Львів і деталізували проект. Ми сьогодні маємо проект, але є чимало нюансів, які треба обговорити».

«Я збудував стадіон у Львові» – це стане візиткою для будівельників

Оптимізму міського голови з приводу будівництва стадіону не поділяють чимало депутатів. І це було відчутно під час засідання робочої групи.

Сьогодні ситуація щодо стадіону, на їхню думку, загнана у глухий кут. «Ми працюємо над тим, щоб залучити інвестора. Виконавчі органи блокують процес щодо співпраці зі спонсорами», — зазначив депутат Володимир Гірняк. Тим часом, конкурс на пошуки інвестора для будівництва стадіону досі триває.

Водночас міський голова каже, якщо почне «рости» стадіон, то зростуть і ціни на землю довкола нього, а це дасть можливість повернути вкладені кошти і знайти потенційних інвесторів. А зараз головне створити дирекцію з будівництва стадіону і знайти її фахового керівника. А це, як виявилось, доволі складно. Будівництво столичного головного стадіону «Олімпійський» очолив пан Огородник, який будував блоки Рівненської атомної станції.

Мер Львова оголосив конкурс на посаду керівника амбітного проекту. «Можна буде вписати у візитку на все життя: «Я збудував стадіон у Львові», – агітує львівський мер фахових будівельників.

Порозуміння між депутатами та мером немає

За півтора року, відколи Львів здобув право на проведення чемпіонату, так і не налагодилась співпраця між депутатським корпусом міськради, з одного боку, і мером та його командою, з іншого. Нині питання підготовки до Євро у Львові набрало уже й політичного забарвлення. Адже зрозуміло, що питання довкола чемпіонату є своєрідним майданчиком для політичних дивідендів для місцевих політиків.

Однак у цій ситуації тішить хіба те, що проведення Євро-2012 – це передусім поліпшення економічної ситуації міста, а відповідно, і власних гаманців для більшості городян. А третина депутатів у міській та обласній радах — підприємці. Відтак фінансові інтереси таки візьмуть гору над політичними пристрастями.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG