Доступність посилання

ТОП новини

На Волині відкрили Пункт тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства


Голова представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Джефрі Лабовіц на урочистостях із нагоди відкриття пункту в Журавичах
Голова представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Джефрі Лабовіц на урочистостях із нагоди відкриття пункту в Журавичах

Луцьк – Пункт тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства відкрили у Журавичах під Луцьком. Проект профінансований Єврокомісією та запроваджений Міжнародною організацією з міграції. Він покликаний привернути особливу увагу українського уряду до питання прав та привілеїв мігрантів.

Після Розсудова на Чернігівщині це лише другий подібний пункт в Україні, який відповідає європейським стандартам. Він створений на базі колишньої військової частини. Особливу увагу під час перебудови приділяли безпеці особи, доступу до правового захисту, перекладу і спілкування з неурядовими організаціями, медичній допомозі, фізичному здоров’ю, харчуванню та гігієні. Спільними зусиллями з Єврокомісією провели інноваційні реформи в МВС, тренінги працівників.

У міграційному пункті «Журавичі» є де зайнятися спортом
Про важливість відкриття пункту свідчить присутність високих гостей – виконувача обов’язків голови Представництва Європейської Комісії в Україні Дірка Шюбеля та дійсного голови Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Джефрі Лабовіца, Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Як повідомив Дірк Шюбель, нині Угода про реадмісію між Україною та ЄС є наріжним каменем державної політики України щодо євроінтеграції, оскільки в ній декларуються такі європейські цінності, як солідарність, спільна відповідальність і рівне партнерство в управлінні міграційними потоками.

Сьогоднішнє відкриття пункту утримання нелегальних мігрантів разом із нещодавно відкритим центром у Розсудові є чудовим прикладом дотримання таких цінностей, наголосив Дірк Шюбель.

Міністерство внутрішніх справ України та Європейська комісія зробили спільний фінансовий внесок у створення цього пункту, в якому зможуть розміститися до 187 мігрантів. У створення пункту вже вкладено 30 мільйонів гривень.

Селяни вже не протестують


Якщо рік тому волинські депутати зверталися до уряду з проханням відмовитися від цієї ідеї, посилаючись на побоювання населення з приводу подібного сусідства, то нині журналісти почули думку самих селян, котрі прийшли подивитися церемонію відкриття.

«Спочатку ми дещо панікували – боялися, що мігранти принесуть якісь хвороби… Нині зрозуміли, що і наші земляки також мігрують. Нині наші односельці задоволені – люди мають роботу, у нас розпочали газифікацію села… Усе добре», – кажуть вони.

Нині селяни отримали в міграційному пункті сотню робочих місць із зарплатою в середньому 1300 гривень. «Швидка допомога» з міграційного пункту також обслуговуватиме найближчі населені пункти.

Чого прагнуть нелегали

Днями до Журавичів прибули 29 новоселів. Нелегали з Пакистану та Індії досить комунікабельні, з ними поки що немає жодних проблем, розповідає персонал.

Вагім Расуд воліє залишитись в Україні
Пакистанець Вагім Расуд діставався до Європи через Іран, Туреччину, Азербайджан і Росію. Шрами на його тілі – свідчення того, що чоловік пережив у рідній країні не кращі часи. Яким чином пересувався по Україні – не зізнається. Каже, що йшов пішки. До Журавичів його привезли із закарпатського Павшина. Але тільки тут потрапив у «людські умови проживання».

«Я дуже добре почуваюся в цьому центрі. В Україні я 7 місяців, але тільки цих два дні почуваюся в абсолютній безпеці і щасливо. Хочу отримати документи, статус біженця, і якщо це станеться – житиму й працюватиму тут, мені подобається ваша культура і ваш народ», – зазначає Вагім Расуд.

Насправді, як свідчить практика, тільки два відсотка нелегалів отримують в Україні статус біженця.

Проблему біженців легше вирішувати усім миром

Міністр МВС Юрій Луценко у гуртожиток до новоселів не пішов. Каже, що спілкувався з ними раніше, і буде робити це й надалі, але для більшої щирості – без телекамер.

«Я розмовляв з ними, і знаю їхні проблеми в Закарпатті. І це небо і земля, або радше пекло і рай. Звичайно, пізніше помічник міністра із забезпечення прав людини, яка приїде до цього табору – перевірить, чи білизна і чистота в харчоблоці будуть такі ж, як сьогодні, чи в ізоляторах буде все нормально. У перший день немає жодної потреби для цього», – зауважив Юрій Луценко.

Він також повідомив, що в Україні з нетерпінням чекають приєднання Росії до Угоди про реадмісію. Обіцянку приєднатися до Угоди вже до кінця нинішнього року – поки що на словах – дала днями російська сторона, зазначив міністр. Тільки таким чином наша Україна зможе повністю сприяти дотриманню прав людини і гарантувати іноземцям добровільне повернення додому на основі європейських стандартів.

У наступному році Єврокомісія зобов’язалась виділити 150 мільйонів євро для облаштування ще п’ятьох таборів для нелегальних мігрантів на сході України.

(Луцьк – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG