Доступність посилання

ТОП новини

«ДТП у мінусі?». За інформацією ДАІ, кількість смертей на дорогах України зменшилася


В останні роки ДАІ не критикував в Україні хіба що ледачий. Дорожнім міліціонерам діставалося і від водіїв, і від влади, і від Президента, який теж полюбляє посидіти за кермом. Він навіть розпускав Державтоінспекцію, і називав її роботу бездарною. Справді за офіційною статистикою щороку на автошляхах України гине понад 9000 людей, а зазнають поранень 78 000. І от крига скресла. Якщо вірити свіжим даним ДАІ, кількість смертей на дорогах цього року порівняно із торішньою статистикою зменшилася на 15% . Число поранених скоротилося на 13%. Загалом за січень-серпень нинішнього року в ДТП загинули понад 5000 осіб, поранені 46000. Чи справді на українських дорогах стало безпечніше?

Безпека на дорогах

Кореспондентка Радіо «Свобода» Наталка Коваленко – завзята автомобілістка. Купивши машину кілька місяців тому, вона щодня дістається до роботи тільки на ній. Спочатку робила це із задоволенням, але з кожною поїздкою завзяття у неї все вичерпується і вичерпується. Поліпшення культури столичних водіїв і зменшення аварійності Наталя не помітила. Буквально щодня журналістка бачить по декілька ДТП, хоча до роботи їй їхати лише 15 кілометрів.

Олександр 14 років за кермом. Він переконаний, що культура водіїв не підвищилася. «Я щодня наїжджаю по місту близько 200 кілометрів, тому знаю, що аварій менше не стало. 2 тижні тому, коли моє авто стояло на узбіччі, його вдарили в задню частину. Водій хотів обійти маршрутку з правого боку, хоча це заборонено. До речі, ті ж водії маршрутних таксі висаджують пасажирів не на зупинках і не рідко з середньої смуги». Андрій водить дещо менше. Однак говорить, що змін на дорогах також не помітив. «Культура на дорозі – це не тільки проблема водіїв, але й пішоходів. Пішоходи переходять дорогу, де їм подобається. Відповідно, водії не зважають на них».

Загалом водії помічають лише щоденне збільшення кількості машин та учнів за кермом. А навчити культурі керування автомобілем можна тільки початківця.

Телеведучий, автогонщик Олексій Мочанов особливих зрушень у зменшенні аварійності на українських автошляхах також не бачить. «Люди їздити повільніше не стали, пити менше на вихідних не стали. На хороших дорогах також багато аварій», - розповідає професійний водій. Наприклад, поки Одеська траса складалася з однієї смуги в кожен бік, були аварії саме через це. Зараз це хороша широка траса, але швидкості на ній виросли, бо водії намагаються доїхати до Одеси за 2 години, і знов створюються аварійні ситуації.

Боротьба з аварійністю

Якщо брати до уваги дрібні дорожньо-транспортні пригоди, в яких обійшлося без жертв і потерпілих, кількість таких ДТП зросла, констатує начальник Управління дорожньо-патрульної служби, розшуку та спецзаходів департаменту ДАІ України Олег Сірий. Адже після будь-якого, навіть мізерного пошкодження водії викликають міліцію. Тому що переважну більшість авто застрахували, і для отримання страхових виплат треба все задокументувати. Однак, якщо йдеться про аварії із серйознішими наслідками, зменшення кількості ДТП є, переконує Олег Сірий. Він зазначає, що в цьому році загинуло 5317 людей, а в минулому 6293. «Чому? Тому що ми працюємо! Крім дорожньо-патрульної служби ми виводимо на лінію всіх працівників апарату, особливо в святкові дні. Ми працюємо і вдень, і вночі, практично без вихідних. З початку року перевели всіх на 12-годинний робочий день».

Олег Сірий сподівається на новий законопроект, за яким майже 80% усіх порушень буде розглядатися працівниками ДАІ, 20 % буде передано на суди, а санкції щодо правопорушників підвищаться.

Такий законопроект, що встановлює суворішу відповідальність за порушення правил дорожнього руху, депутати так досі й не ухвалили. Парламентарій Володимир Мойсик (один із ініціаторів таких законопроектів) запевнив, що лідери депутатських фракцій погодилися до нього повернутися і завтра цей документ нарешті можуть прийняти. «Думаю, він буде прийнятий обов’язково, це той законопроект, який об’єднає сесійну залу. Нові покарання мають дисциплінувати водіїв і покращити ситуацію на дорогах».
Тим часом, навіть із урахуванням статистики ДАІ про зменшення числа серйозних аварій, смертність на українських автошляхах у 7-8 разів більша, ніж, наприклад, в Австрії та Німеччині.


Ви відчули те, що водії стали їздити обережніше, дотримуватися правил дорожнього руху?
Оксана, домогосподиня: Як було, так і є. У водіїв має бути внутрішня культура, якої зараз немає.
Євген, програміст: Ситуація трохи покращилася. Але буває, що, наприклад, на переходах не зупиняються...З іншого боку, пішоходи теж переходять дорогу, де заманеться.
Юля, студентка: Я багато ходжу пішки і помітила, що їздити стали повільніше, трохи акуратніше.
Олександр, лікар: Нічого не змінилося. Доріг у нас не вистачає. В європейських столицях площа доріг відносно території міста становить 10%. А в нас – 2%.
Олеся, студентка: Нічого не змінилося. Кругом затори, всі нервують, тому й порушують правила дорожнього руху.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG