Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко звинувачує Ющенка в погіршенні відносин із Росією, в Президента кажуть навпаки


Прага – Юлія Тимошенко переконувала українців, що Віктор Ющенко є головною антиросійською силою в Україні. Натомість у Секретаріаті Президента говорять про антиукраїнські наміри й дії Прем’єр-міністра.

За всі можливі «радикальні рішення» Росії щодо України «відповідальність несе особисто Президент Віктор Ющенко», заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на прес-конференції в середу.

Для тих, хто не зрозумів із першого разу, через речення вона повторила ще раз майже тими ж словами: «За все, що відбуватиметься поганого в відносинах між Україною і Росією, думаю, персональну відповідальність несе Віктор Ющенко, Президент України».

Маючи на увазі дії Ющенка щодо Росії, Тимошенко заявила, що, «коли якимсь країнам оголошують інформаційні війни і коли ці країни ображаються і принижуються, то, безперечно, Україна чекає удару у відповідь».

Що саме прем’єр мала на увазі цими словами, вона не стала пояснювати. Так само вона не пояснила й те, про які майбутні «радикальні рішення» Росії вона говорила.

Натомість Тимошенко стверджувала, що саме вона проводитиме «гармонійну і збалансовану» політику, яка «захищатиме національні інтереси України».

Прем’єр хоче перекласти на Президента власну вину – Секретаріат

У Секретаріаті Президента в відповідь кажуть, що такими звинуваченнями Прем’єр-міністр намагається виправдати економічні прорахунки свого уряду.

Заступник голови Секретаріату Андрій Гончарук назвав заяви Юлії Тимошенко «суто емоційною» спробою перекласти вину з себе на голову держави.

Він також висловив здивування, які саме «радикальні рішення» Росії щодо України мала на увазі голова уряду.

За словами Гончарука, своїми заявами Тимошенко прагне відволікти увагу громадян від прорахунків у власній роботі.

Як такі прорахунки він назвав те, що урядові не вдалося приборкати інфляцію і зростання цін, а також брак домовленостей із Росією про ціну на газ напередодні опалювального сезону.

Як каже Гончарук, Тимошенко намагається пояснити це все поганими відносинами з Росією, склавши вину за це на Ющенка.

Відтак чільник Секретаріату Президента порадив Прем’єр-міністрові зосередитися «не на нагнітанні ситуації довкола українсько-російських відносин, а на ретельній підготовці до переговорів» із Росією щодо актуальних стратегічних питань цих відносин.

Блок Юлії Тимошенко як «антиукраїнська» і «проросійська» сила

Раніше Президент чи чільні працівники його Секретаріату звинувачували Юлію Тимошенко в виконанні її таємних домовленостей із Москвою, за якими вона нібито вестиме проросійську політику в обмін на підтримку Росії на майбутніх виборах.

За один із таких прокремлівських кроків Прем’єр-міністра в Президента і в Блоці «Наша Україна – Народна самооборона» сприйняли й нещодавні узгоджені спільні голосування Блоку Юлії Тимошенко з Партією регіонів у Верховній Раді, підтримані Компартією, які назвали фактичним створенням нової проросійської коаліції у складі цих сил.

Уже в середу інший заступник голови Секретаріату Президента Роман Безсмертний, закликаючи групу «Народна самооборона» в складі фракції НУНС чітко визначитися, чи приєднається й вона до такої нової коаліції, наголосив: участь «Народної самооборони» в коаліції БЮТ і Партії регіонів, «за задумом російських кураторів, мала б завуалювати змову антиукраїнських сил».

Чи буде новий уряд?

Народний депутат від НУНС Андрій Парубій у середу розказав і про начебто вже майже остаточну домовленість БЮТ і «регіонів» про розподіл посад у їхній майбутній коаліції.

За словами цього депутата, такий список йому передали «колеги з БЮТ», і з нього виходить, що Юлія Тимошенко залишиться Прем’єр-міністром, але щонайменше від 11 до 15 віце-прем’єрських і міністерських крісел із нинішніх 24 обіймуть «регіонали», а лідер Партії регіонів Віктор Янукович мав би стати Головою Верховної Ради.

Натомість сама Юлія Тимошенко стверджує, що жодних переговорів чи консультацій про створення нового уряду не ведеться. На прес-конференції в середу вона уникала згадки про можливу коаліцію за участі одночасно її блоку і Партії регіонів.

При цьому вона заявила, що не піде в відставку з посади Прем’єр-міністра, як того вимагає від неї коаліційна угода БЮТ і НУНС у разі розвалу коаліції, після офіційного оголошення в вівторок про цей розвал. За словами Юлії Тимошенко, блок її імені, мовляв, із цієї коаліції не виходив.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG