Доступність посилання

ТОП новини

Їжа для малюків. Чи можуть українці бути впевненими у якості дитячого харчування?


Генеральна прокуратура України вимагає від Міністерства охорони здоров’я і Держспоживстандарту зробити вимоги до виробників та імпортерів дитячого харчування більш жорсткими. На думку правоохоронців, виробники дитячих сумішей не дотримуються стандартів їхнього приготування. Чи містять харчі для малюків шкідливі компоненти? Чи можуть українці бути впевненими в якості дитячого харчування? Чи може в Україні виникнути проблема, як у Китаї, де токсичним молоком отруїлися більше тисячі немовлят?

Загублене слово в законі

На думку співробітників генеральної прокуратури, фірми-виробники дитячого харчування порушують дев’яту статтю Закону України «Про дитяче харчування», яка забороняє використовувати крохмаль і пшеничне борошно у дитячих сумішах. Проте Марія Гуліч, завідувач лабораторії Інституту гігієни та медичної екології, переконує, що у закон закралася прикра помилка, і ці компоненти є безпечними для організму малюка. «Крохмаль і пшеничне борошно заборонено додавати в м’ясні продукти, а слово м’ясні в законі просто пропущене! Отже, вийшло, що використання цих компонентів заборонено взагалі». Інституту гігієни та медичної екології написав листи до Верховної Ради та Міністерства охорони здоров’я, з вимогою терміново внести зміни в цей закон.

Натомість, продукти дитячого харчування не повинні містити харчових добавок і генно-модифікованих організмів. Наскільки ретельно дотримуються цих вимог виробники сумішей для малюків, розповіла лікар-консультант однієї з фірм, що виготовляє дитяче харчування, Наталя Сімакіна. Усі продукти, які продаються на території України, зокрема молочні суміші, проходять регулярний контроль. «Ми отримуємо гігієнічний висновок і кожні 3 місяці проходимо контрольні випробування. У нас є сертифікати про відсутність шкідливих речовин і ГМО. Усі молочні суміші відповідають вимогам українського законодавства та вимогам Євросоюзу».

В Україні відсутній належний контроль за якістю продуктів дитячого харчування, особливо імпортних, - стверджує Тетяна Бахтєєва, голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я. Вона закликає не спокушатися красивою упаковкою і уважно читати склад продукту. Адже, певні речовини, що можуть міститися в дитячому харчуванні, призводять до захворювань шлунково-кишкового тракту, кровотворної системи дитини.

Де ж гарантія?

В Італії три роки тому стався гучний скандал, пов’язаний з дитячим харчуванням.

У молоці для немовлят всесвітньовідомої марки Nestlè виявили хімічну речовину, яку використовують для упаковки. Хоча відразу було невідомо, наскільки ця речовина шкідлива для дитячого організму, по всій країні з магазинів та аптек вилучили 30 мільйонів літрів молока згаданої марки. Подальші аналізи та розслідування підтвердили забрудненість усього продукту. Першу контрольну перевірку здійснила одна регіональна агенція з охорони довкілля, потім прокуратура розпорядилася вилучити товар з ринку. Після цього інциденту італійські батьки, звичайно, з осторогою придивляються до дитячого харчування як місцевого, так і іноземного виробництва. Імпортні продукти для немовлят завозять з Іспанії, Німеччини та інших країни ЄС. Асоціації педіатрів, спілки споживачів радять бути пильними при використанні сухого молока, у якому найчастіше виявляють шкідливі бактерії. Радять вибирати продукти давніх і надійних марок, які мають міжнародну сертифікацію. Хоча і це, як бачимо у випадку з Nestlè, не є стовідсотковою гарантією.

Геннадій Радченко, директор з корпоративних зв’язків компанії Nestlè Україна, стверджує, що виробники дитячого харчування дотримуються не лише українських стандартів, але й вимог Європейського союзу. У випадку порушення закону партію недоброякісних соків чи сумішей вилучають з продажу. «Якщо компанія дізнається про те, що вироблена неякісна продукція, що вона потрапила на полиці магазинів, то відразу відкликає усю партію».

Наразі постанови Кабінету міністрів дозволяють використовувати в Україні ті харчові добавки у дитячому харчуванні, які вже давно заборонені в країнах Євросоюзу, кажуть у товаристві споживачів. Крім цього, згідно з Кримінальним кодексом, виробникові недоброякісного продукту загрожує або 2 роки виправних робіт або символічний штраф.


Як часто ви купуєте дитяче харчування? Чи впевнені у його якості?
Люда, в декретній відпустці: Коли моя донька була маленькою, ми мало сумішей купували – бо дорого. От зараз моя кума двох дітей лише так годує. Мабуть, думає, що це корисно.
Микола Васильович, технолог: Назв продуктів дитячого харчування дуже багато, але продуктів хорошої якості дуже мало зараз. Дітей цим просто не можна годувати.
Катерина Миколаївна, пенсіонерка: Ми не довіряємо тим продуктам. Краще, аби мама годувала і дома дітям готувала.
Володимир, пенсіонер: Не дуже довіряю. Тих, хто виробляє шкідливі продукти для дітей треба дуже жорстко карати!
Людмила, журналістка: Краще їсти домашнє. Мамине. І так у будь-якому віці. Хоча дитяче харчування і хороше теж є.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG