Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 має бути в Україні і Польщі


Юлія Тимошенко з Головою Ради Міністрів Республіки Польща Дональдом Туском, Київ, 19 вересня 2008 р.
Юлія Тимошенко з Головою Ради Міністрів Республіки Польща Дональдом Туском, Київ, 19 вересня 2008 р.

Київ – Євро-2012 в Україні і Польщі буде, переконують керівники делегацій України і Польщі, які 18 вересня перебували на засіданні спеціального комітету УЄФА у швейцарському Ньйоні. А 19 вересня в Києві Прем’єр-міністри Юлія Тимошенко і Дональд Туск обговорили бізнес-план підготовки до проведення футбольної першості Європи з урахуванням тих проблем, які має кожна зі сторін, що приймає Євро.

Настрій – оптимістичний, роботи – більш ніж багато. Так охарактеризували Прем’єр-міністри України і Польщі, так би мовити, моральний стан своїх команд, які спільно працюють для успішної організації Євро-2012.

А серед нагальних проблем Юлія Тимошенко назвала такі, що стосуються координації дій української і польської урядових команд.

«Як краще зробити нашу роботу так, щоб ми підготувались до проведення Євро-2012 найкращим чином? Було б дуже правильно нам спільно, єдиним листом, звернутися до УЄФА з проханням продовжити роботу експертів УЄФА, щоб вони мали можливість тримати руку на пульсі, а ми – мати їхні якісні поради і ділитися з ними досвідом», – сказала вона.

Дональд Туск погодився з цією ідеєю і запропонував проводити регулярні зустрічі експертів УЄФА, Польщі та України для швидкого подолання проблем, що існують у підготовці двох сусідніх держав до Євро.

Використовуючи футбольну термінологію, Україна отримала від УЄФА «жовту картку» за неготовність транспортної інфраструктури, Польща – за неготовність інфраструктури спортивної.

Голова Федерації футболу Польщі Марек Лісткевич пояснив: «УЄФА очікує, доки кожне з міст-господарів Євро-2012 надасть свої розрахунки, коли і за чий кошт буде введено в дію стадіон, хто відповідає за реконструкцію чи то побудову футбольної арени. Це стосовно Польщі. А від України УЄФА чекає розв’язання транспортних та готельних проблем. Але є питання, які має вирішувати саме УЄФА, бо вони не належать до компетенції Польщі чи України».

Його український колега Григорій Суркіс пояснює: йдеться про спеціальні технічні питання, а також загальні питання безпеки учасників і гостей чемпіонату.

Він додав, що УЄФА розглядає Україну і Польщу як єдине місце проведення Євро у 2012 році. А отже, Союз європейських футбольних асоціацій зацікавлений у єдності дій української і польської команди задля досягнення спільної мети.

А голова українського Національного агентства з підготовки до цієї події Євген Червоненко переконаний: «Україна завдяки приватному капіталові в першу чергу буде готова до Євро, ми працюємо над цим. Чи не лякає мене політична криза? Мене вже нічого не лякає в політиці!»

І політична криза не завадить

Політична криза в Україні, так само як і можлива заміна керівництва Федерації футболу Польщі, не вплинуть на процес підготовки до Євро-2012, адже цей потужний міждержавний проект має величезне значення не лише для політиків, але і для всіх громадян України і Польщі, заявила на підсумковій прес-конференції Юлія Тимошенко.

На її думку, ця українська політична криза пригальмувала переговори щодо поставок природного газу з Росії в Україну. Водночас, прем’єр переконана, що переговори відбудуться конструктивно, з урахуванням інтересів Росії та України, що дозволить вийти на підписання довгострокового контракту.

Крім того, Тимошенко наголосила, що Україна зберігатиме курс на європейську інтеграцію, а Туск пообіцяв українцям відповідну підтримку польської влади.

Журналісти ж висловили надію, що підготовка двох сусідніх держав до Євро-2012 буде такою ж конструктивною, як нинішні переговори українських і польських урядовців у Києві.

(Київ – Прага)

XS
SM
MD
LG