Доступність посилання

ТОП новини

Екстремісти, що влаштували в Кельні «Конгрес проти ісламізації», наразились на протести


У Кельні відбувається так званий «Конгрес проти ісламізації». Його організатором виступила правопопулістська ініціатива «Про Кельн». Вона скликала на свій захід правих радикалів із усієї Європи. Мешканці міста відповіли на такий виклик масовими протестами.

Кельнській поліції в ці дні не позаздриш. За словами представника правоохоронців Марена Лайзнера, службовці перебувають на межі своїх можливостей. Близько трьох тисяч поліцейських стягнули до міста, де чекають на прибуття з усієї Німеччини, а також із Бельгії, Франції, Італії близько десяти тисяч правих популістів та неонацистів. Поліція побоюється вуличних заворушень, коли до міста приїдуть також представники лівих автономних угруповань. За словами Лайзнера, правоохоронці демонструють свою присутність і готові рішуче виступити проти кожного, хто вдаватиметься до насильства.

Як привід для проведення свого форуму праві популісти з ініціативи «Про Кельн» використали намір міста побудувати в Кельні найбільшу в Німеччині мечеть. Їхній захід, однак, наштовхнувся на потужний суспільний опір. «На мою думку, для нашого міста ганебно приймати таких гостей», – заявив обербургомістр Кельна Фріц Шрамма. Його думку, судячи з усього, поділяють і самі мешканці міста. До офіційних установ надійшли заявки на проведення понад 20 масових заходів проти збіговиська правих.

Організацію «Про Кельн», яка себе називає громадською ініціативою, експерти вважають правоекстремістською, і вона перебуває під постійним спостереженням правоохоронців. На виборах до міської ради Кельна їй, однак, вдалося дістати достатню кількість мандатів, щоб сформувати власну фракцію. Відомою ця організація стала передусім завдяки своїй агітації проти будівництва нової мечеті в Кельні. У своїх публікаціях її члени висловлюють правопопулістські погляди на такі теми, як іслам, а також злочинність і безробіття серед мігрантів.

Протести проти радикалів


Потужна хвиля протесту проти правих радикалів охопила буквально весь Кельн. Міська управа, Спілка німецьких міст та турецько-ісламський союз DITB надрукували понад півтисячі плакатів із гаслом «Діалог та толерантність замість агресії та страху». Також кельнський рок-музикант, лідер відомого гурту BAP Вольфґанґ Нідекен закликав проводити акції протесту. «Кельн повинен захистити себе», – заявив Нідекен. А в пивницях на традиційних картонних підставках під кухлі з пивом, розкладених на усіх столах, можна прочитати напис «Нацистам пиво не наливаємо».

Політичні партії, громадські організації, релігійні громади закликали людей вийти на центральний мітинг протесту в Кельні з виступами відомих німецьких політиків, громадських діячів, естрадних виконавців. Цей мітинг у суботу проведе Союз німецьких профспілок. Очікується, що в ньому візьмуть участь кілька десятків тисяч демонстрантів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG