Доступність посилання

ТОП новини

«Яценюк може спалити себе на дострокових виборах» – політтехнолог


«Для Яценюка посада спікера стала стартовим майданчиком, яка дозволяла йому досягти певного рівня популярності і дала право на самостійний виборчий проект. Але не кожна людина може перетворити популярність у рейтинг», – заявив в ефірі Радіо Свобода політтехнолог Олег Медведєв.

При цьому він додав: «Манія величі, як правило, є двигуном нових політичних проектів, а не реальний попит суспільний. Тобто, людина починає себе оцінювати настільки високо, вважаючи, що вона зможе стати самостійним політиком, очолити політичний проект».

А вже президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов провів таку аналогію: «Цей стартовий майданчик може бути як сходинкою вгору, так і сходинкою вниз. Згадати того ж Плюща, коли він на президентських виборах 1994 року отримав менше 1 % з посади голови Верховної Ради».

«Електорально посипався Ющенко, і це дає Яценюку шанс у разі дострокових виборів розраховувати на 3 %. Ті люди, які ніколи не проголосують за Тимошенко, але розчарувались в Ющенкові, можуть проголосувати за Яценюка», – зауважив Олег Медведєв.

«Непрацююча демократична коаліція зіграла як проти Яценюка (бо він був керівником парламенту), так і за, оскільки люди розчарувались у політиках і будуть голосувати за прагматиків, які можуть щось зробити, а Яценюк цю ношу несе. Але ще може з’явитися Гриценко, Богатирьова...», – сказав Ігор Жданов.

«Суспільство сьогодні має 5 політичних сил. А соціологічні дослідження показують, що ці сили задовольняють вподобання людей. Тому нові політичні проекти можуть бути неактуальні. В Україні всі партії носять лідерських характер. Перемагають не партії, а лідери. Перемагають не ідеології, а ідеї», – зазначив Олег Медведєв.

А вже Ігор Жданов зауважив: «В Україні голосують лише за ім’я, або за помаранчевих і біло-блакитних. За ідеологію ніхто не голосує».

XS
SM
MD
LG