Доступність посилання

ТОП новини

Майстриня-лялькарка з Глухова представлятиме Україну у Німеччині


Ляльки Світлани Грибан
Світлана Єременко

Київ, – З 2 по 11 жовтня у німецькому Фрайбурзі відбудуться «Тижні України у Європа-парку». Серед майстрів, мистецьких колективів українську культуру в Німеччині представлятиме і Світлана Грибан, оригінальна майстриня – лялькарка з Глухова Сумської області. Свято у Європа-парку відбудеться за підтримки Фонду «Україна-3000».


Світлана Грибан за фахом архітектор. Свою першу полотняну ляльку вона виготовила власними руками для донечки – Марини.
Подорослішали діти, змінилися і ляльки, з аматорки Світлана перетворилася на майстриню.

Коли лялькам стало затісно у міській квартирі, їх взяли на виставку майстрів прикладного мистецтва до Києва. Там Світлана та її учні з Глухівської школи мистецтв представляли власноруч виготовлені писанки. А ляльки просто прикрашали стенд.

Тоді їх вперше побачив Олексій Доля, заступник директора музею архітектури та побуту «Пирогово», що під Києвом. Прізвище Олексія справді визначило долю Світлани. Він відзначив оригінальність ляльок майстрині:

«Світлана Грибан – вона одна така. Зараз багато хто робить ляльки. В якійсь мірі це стало модним. Але для Світлани – це творчість. Вона не тільки виготовляє ляльку, вона відроджує традиційну українську сумську вишивку. Відшуковує старовині орнаменти і відшиває їх»

Саме тому кожна лялька Світлани – неповторна, каже Олексій Доля.
Він вважає, що такий серйозний підхід до створення виробу мистецтва: творчий, дослідницький, науковий може бути прикладом для наслідування. Олексій запросив Світлану Грибан на виставку- ярмарок в Пирогово, де збираються та обмінюються досвідом справжні майстри.

Ляльки несуть позитивну енергію


Полотняна лялька –це стародавня українська іграшка. Існують ляльки - мотанки, що виготовляються з ниток, традиційні полотняні та авторські. Авторська–це коли лялька стає предметом мистецтва і відображає внутрішній світ автора, стан його душі.

Світлана розповідає, що кожна її лялька має свій характер: одна горда, інша сумна… І як тільки з’являється «тіло», вже не майстриня, а лялька диктує свої вимоги: яким повинен бути одяг, вишивка, кольори, прикраси.

Три роки підряд Світлана Грибан бере участь у виставці традиційної української іграшки, що експонується в Національному музеї Т.Шевченка у Києві. Якось їй довелося спілкуватись з Ніною Матвієнко, одною з відвідувачів виставки. Прославлена співачка не підозрювала, що у залі стоїть лялька Ніна, на створення якої надихнула Світлану саме вона – Ніна Матвієнко.

Взагалі ж Світлана принципово не виготовляє ляльок – політиків і не дуже любить працювати на замовлення. Що ж до якостей ляльки як оберега, то оберегом може бути тільки лялька, зроблена власними руками, вважає майстриня-філософ. І особливого значення надає вишитому хресту на «обличчі». Деякі люди його бояться, але саме хрест є дуже сильним оберегом.


У вишивці на домотканому полотні майстриня надає нового життя старовинній вишивці Сіверщини (Сумська та Полтавська область).
Від інших ця вишивка відрізняється геометричним орнаментом в червоно–чорних кольорах.

Про процес створення ляльки Світлана говорить як про народження. Якось на виставці у польському Сопоті до ляльки підбіг малюк років трьох і міцно обійняв її, як рідну. Світлана була зворушена. «Її ляльки несуть виключно позитивну енергію,–,–така ексклюзивна лялька–найкращий подарунок,»– стверджує народний депутат Ірина Геращенко, яка подарувала витвір мистецтва від Світлани Грибан Президенту України Віктору Ющенку на день народження.

«У моєї ляльки є національність. Вона українка»

Зараз у родині Грибанів – чоловік Світлани Валерій Грибан, архітектор і перший поціновувач її творчих здобутків – постійно «живе» 5-7 ляльок.

Біля десяти виробів мистецтва у майстрині придбав Секретаріат Президента України для подарунків іноземним гостям. Близько 20 інших – роз’їхались по світу. Одна з них поселилась у королеви Данії, інша – у французького кутюр’є Стефана Ролана. Ще декілька у Польщі, Канаді, Франції, Ізраїлі, Австрії.

Та куди б не потрапили ляльки майстрині, вони несуть яскравий національний колорит та знайомлять їх господарів з українською культурою.

«У моєї ляльки є національність. Вона українка. Виготовлена повністю з натуральних матеріалів, прикрашена народним орнаментом. У неї добрий настрій, вона відкрита, щира. Її можна читати як писанку», – стверджує майстриня Світлана Грибан.
XS
SM
MD
LG