Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України обурене коментарями Москви


Міністерство закордонних справ України обурене коментарями МЗС Росії про відкликання Україною з Ради Організації Об’єднаних Націй з прав людини проекту резолюції «Пам’ять про Голодомор 1932-1933 років в Україні».

Про це сказано у заяві прес-служби Міністерства закордонних справ.

«В Україні з глибоким обуренням було сприйнято повідомлення для ЗМІ МЗС Російської Федерації від 24 вересня, у якому у неприпустимо зневажливому тоні коментується прагнення України донести світовому співтовариству правду про Голодомор 1932-33 років», – сказано у заяві МЗС.

Міністерство зазначило, що архівні документи свідчать про відверту антиукраїнську спрямованість Голодомору і це переконливо доведено науковцями різних країн.

У відомстві наголосили, що замість того, щоб віддати належне минулому, яке було загальним для обох народів, керівництво Росії, навпаки, докладає значних зусиль для того щоб дискредитувати трагедію Голодомору.

«Важко усвідомити, що країна, яка подарувала світовій культурі великих гуманістів: Толстого, Реріха, Сахарова — дозволяє собі знущатися зі спроби України вшанувати пам’ять жертв великої трагедії з метою запобігання її повторенню», – зазначили у відомстві.

У МЗС вважають, що також така позиція виглядає незрозумілою, адже у листопаді 2003 року Росія разом із 63-ма країнами-членами ООН підтримала загальну заяву, у якій вшановано 70-річчя української трагедії, а 2007 року – резолюцію 34-ї Генеральної конференції ЮНЕСКО про вшанування пам’яті жертв Великого голоду (Голодомору) в Україні 1932-33 років.

У МЗС зазначили, що подібну пропозицію було внесено Україною і на 9-ту сесію Ради ООН з прав людини.

Але через те, наголосили у міністерстві, що питання Голодомору розглядається на інших світових форумах, українська делегація 22 вересня у дусі компромісу вирішила не наполягати на голосуванні відповідного проекту резолюції Ради.

МЗС закликав керівників і провідних політиків Росії припинити практику цинічного заперечення історичної правди про Голодомор і спроб виправдання злочинів сталінізму.

********
Раніше МЗС Росії заявило про відкликання делегацією України у Раді ООН з прав людини проекту резолюції «Пам’ять про Голодомор 1932-1933 років в Україні».

У своїй заяві Міністерство закордонних справ Росії вказало, що спроби керівництва України закріпити на міжнародному рівні трактування подій 1932-33 років як геноциду українського народу мають політизований характер і спрямовані на сіяння розбрату між братніми народами Росії й України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG