Доступність посилання

ТОП новини

Чорноморський флот Росії притаївся: тривають переговори...


Севастополь – Україна наполягає на якнайшвидшому підписанні угоди з Росією щодо дій Чорноморського флоту Російської Федерації у кризових ситуаціях. Як повідомили у прес-службі Міністерства закордонних справ України, про це йшлося на чергових українсько-російських консультаціях із питань функціонування ЧФ Росії та його тимчасового перебування на території України, які відбулися в четвер у Києві. В перебігу консультацій українська сторона наполягала на якнайшвидшому завершенні розробки та підписання двосторонньої угоди щодо дій Чорноморського флоту РФ, який тимчасово дислокується на території України, у кризових ситуаціях. Російська сторона висловила готовність продовжити розгляд цього питання, повідомили в українському зовнішньополітичному відомстві. У Севастополі на ситуацію дивляться дещо песимістичніше.

За офіційним повідомленням, у перебігу консультацій українська сторона також звернула увагу російських колег на неналежне виконання ЧФ Росії правил перетинання державного кордону України та пересувань територією України, затверджених Указами Президента Віктора Ющенка від 13 серпня 2008 року та відповідними рішеннями українського уряду.

Під час зустрічі представники Державної прикордонної служби України надали детальні роз’яснення щодо порядку перетинання державного кордону України військовослужбовцями, кораблями та літальними апаратами Чорноморського флоту РФ, відповідних механізмів контролю, а також процедур погодження пересувань територією України сил і засобів ЧФ Росії. Було наголошено, що ухвалені рішення України повністю відповідають положенням базових угод з питань ЧФ РФ від 1997 року та чинному законодавству України.

Водночас, під час консультацій сторони досягнули домовленості про терміни проведення засідань робочих груп Підкомісії з питань ЧФ Росії. Зокрема, екології, юрисдикції, навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки мореплавства, військово-політичних питань, інвентаризації та соціально-економічних питань, що мають відбутися протягом жовтня нинішнього року.

Очікують, що засідання Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту РФ та його перебування на території України Українсько-Російської міждержавної комісії відбудеться наприкінці жовтня в Києві, повідомили в МЗС України.

На прорив ніхто не сподівався


У Севастополі реакція на черговий етап українсько-російських переговорів та його результати значно стриманіша, якщо не песимістична. Більшість місцевих експертів не сподівались від них якогось відчутного прогресу, а тим більше прориву. За словами капітана першого рангу запасу Мирослава Мамчака, добре, що взагалі комісії зібралися, бо були випадки, коли росіяни просто не приїжджали. Востаннє таке засідання відбувалося три місяці тому, хоча є домовленість працювати спільно щомісяця. Мамчак каже, що від цих переговорів не чекав нічого, окрім обміну сторонами інформацією про їхню позицію. За його словами, уже давно російська сторона затягує переговори і блокує ухвалення будь-яких рішень.

За даними з джерел, близьких до переговорників, росіяни наполягають на згоді українців модернізувати сили Чорноморського флоту РФ і посилити їх новими кораблями та технікою, на що офіційний Київ дозволу не дає.

Чорноморський флот причаївся?

Загалом, як відзначають місцеві експерти, останнім часом російські військові поводять себе дуже обережно. Командування ЧФ Росії скасувало широкомасштабні навчання полку морської піхоти на полігоні Опук на сході Криму, замінивши їх невеликими ротними навчаннями на території однієї з військових частин у Севастополі. Припинені також будь-які виходи кораблів і пересування бронетехніки Кримом. Усі російські плавзасоби, приписані до Севастополя, в тому числі ракетний крейсер «Москва», перебувають у головній базі. Крім того, військовослужбовці ЧФ Росії останнім часом не беруть участь у публічних заходах, що проводяться у Севастополі. Раптово припинилися й усі антиукраїнські мітинги в місті. Експерти пов’язують це саме з останніми переговорами та пропозиціями російських високопосадовців подовжити перебування Чорноморського флоту Росії після 2017 року в обмін на низку економічних пільг і преференцій Україні.

Водночас, у ці дні на території Кримського півострова і зокрема в Севастополі продовжувалися широкомасштабні військові навчання Збройних Сил України «Морський вузол», в яких беруть участь 4 тисячі військовослужбовців, майже 400 одиниць військової техніки, зокрема 23 плавзасоби і трохи менше 30 повітряних суден.

Особливо це помітно у Севастополі, над яким кілька днів підряд пролітали десятки військових літаків з тризубами на крилах. А на одному з кримських полігонів тривають стрільби найпотужніших реактивних систем залпового вогню «Смерч». Ці навчання триватимуть до 27 вересня.

Кримська преса пише про демонстрацію сили Україною перед переговорами, українські військові це спростовують, бо навчання були заплановані ще торік.


  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG