Доступність посилання

ТОП новини

«Європа – не фортеця, але й не діряве сито» – міністр імміграції Франції


Брюссель – Чимало українських інженерів, програмістів чи медиків хотіли б влаштуватися за фахом на роботу в якійсь із країн Європейського Союзу. Тепер для цього треба буде небагато: знайти щедрого роботодавця, щоб мати достатньо високу зарплату для отримання «блакитної карти». Згідно з новими правилами, незабаром зарплата іноземного висококваліфікованого працівника буде в півтора раза більшою від середньомісячного заробітку громадянина ЄС. Саме це стане основним критерієм відбору, так вирішили в Брюсселі міністри внутрішніх справ та міграції з 27 країн Євросоюзу. Окрім «блакитної карти», вони ще обговорили проблеми нелегальної міграції та правил надання політичного притулку.

«Блакитна карта» має стати європейським аналогом загальновідомої американської «зеленої карти». Вона не тільки даватиме право на роботу та перебування на території Євросоюзу. Її власник отримає ті ж права й переваги, що мають власне мешканці країни, де йому доведеться працювати.

Ще наприкінці минулого року Єврокомісія запропонувала заходи, що мали б забезпечити прилив економічно активного населення
з-поза меж Європейського Союзу. Поміж іншим і введення «блакитної карти». Нині вирішено: її власниками ставатимуть висококваліфіковані працівники, що отримуватимуть зарплату в півтора раза більшу за середньомісячний заробіток країни, де він працюватиме.

Французький міністр імміграції Бріс Ортфе зазначив, що для низки професій, у яких в Європі є гостра нестача спеціалістів, цей показник буде знижено до 1,2. Проте у будь-якому разі працівник повинен довести наявність не менш як 5 років професійного досвіду.

Сезонні працівники теж будуть із «блакитними картами»

Наступного року не тільки висококласні фахівці зможуть отримати «блакитну карту
«Весною 2009 року ми укомплектуємо «блакитну карту»... також сезонними працівниками, стажерами та переміщеними робітниками всередині групи підприємств», – зазначив віце-президент Єврокомісії Жак Барро.

А як було донині? Скажімо, у Бельгії існує доволі сувора процедура прийому на роботу працівника з-поза меж ЄС. Для цього роботодавець змушений довести міністерству праці високу кваліфікацію та винятковість цього працівника. До того ж міністерство потребує доказів, що пошуки серед спеціалістів-бельгійців не увінчалися успіхом. Звичайно, що це нівелювало будь-яке бажання працевлаштовувати неєвропейців.

Масових легалізацій не буде

Обговорюваний законопроект про імміграцію був ухвалений одноголосно. Він містив також положення, що масових легалізацій незаконних мігрантів в країнах Євросоюзу більше не передбачається.

Особливо велика кількість нелегалів, скажімо, з України, минулими роками отримала право на законне перебування в Іспанії, Португалії та Італії. Віднині вся увага буде зосереджена на контролі кордонів та депортаціях нелегальних мігрантів до країн їхнього походження.Французький міністр імміграції Бріс Ортфе зазначив, що нові правила – результат пошуку рівноваги між поглибленням контролю незаконної міграції та залучення фахівців із-поза меж ЄС.

«Мета цього пакту – віддалитися від двох небезпек, що неминуче привели б нас до невдачі. З одного боку, уникнути перетворення Європи на неприступну фортецю. У той же час не перетворити Європу на діряве решето. Бо «Європа-решето» – це означає відчинені двері для нелегалів. А нелегальна міграція є паспортом для принижень», – наголосив французький міністр.

Остаточне ухвалення Пакту про імміграцію має відбутися у жовтні на наступному саміті Європейського Союзу.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG