Доступність посилання

ТОП новини

Латвія збирається суворо карати п’яних водіїв


Рига – Запроваджений Латвією у 2005 році штраф, який дорівнював 1000 американських доларів, за кермування у нетверезому стані мав короткочасний результат. П’яних за кермом не зменшилося. Окремі латвійські політики пропонують збільшити штраф до 10 тисяч доларів. З цією пропозицією не згодні ані пересічні поліцейські, ані водії. Натомість міністр внутрішніх справ Латвії Марек Сегліньш обіцяє, що вже через півроку будуть збільшені штрафні санкції для любителів сісти нетверезим за кермо. Якою має бути сума штрафу, вивчатимуть експерти.

У Латвії допустимий рівень алкоголю в крові для водіїв зі стажем понад два роки становить 0,5 проміле, а зі стажем менше двох років – 0,2 проміле. Ця норма відповідає одному келиху червоного вина чи пляшці пива для чоловіка середніх років і середньої комплекції.

На водіїв, котрим цього замало і вони наважуються сісти за кермо п’яними, очікує штраф у розмірі 1000 доларів, позбавлення посвідчення до двох років, 15 діб арешту та штрафні санкції. Можуть також конфіскувати машину і поставити її на деякий час на штрафну стоянку.

Незважаючи на таке суворе покарання, п’яних водіїв за кермом менше не стає. Тільки за цей рік у Латвії, населення якої становить два з половиною мільйона осіб, затримано 10 тисяч п’яних водіїв.

Міністр внутрішніх справ Латвії Марек Сегліньш зазначає: «На жаль, слід констатувати, що у мешканців нашої країни, очевидно, є якесь фатальне та непоборне бажання їздити у п’яному вигляді або під дією одурманюючих речовин. Разом з тим, вони стають причиною важких аварій, у яких гинуть люди і отримують травми».

З огляду на те, що нинішні штрафи не зупиняють від п’янства водіїв, міністр сполучення Латвії Айнарс Шлесерс запропонував збільшити грошове покарання для таких осіб до 10 тисяч доларів.

П’яні водії просто не зупинятимуться?


У дієвості такого великого штрафу сумніваються не тільки водії, а й пересічні поліцейські, яким доводиться стежити за безпекою руху на латвійських дорогах. На їхню думку, п’яні водії просто не будуть реагувати на вимоги поліцейських зупинитися і їх доведеться переслідувати, що може спричинити до ще більшої небезпеки.

Професійний водій із 30-річним стажем Генадійс вважає, що збільшення штрафів – це бізнес на державному рівні і таким чином відповідні структури збираються поповнити свій бюджет.

«Усі значні штрафи, які вже сьогодні є, нічого не вирішують. Це бізнес державного масштабу. Я думаю, що повинно бути більше поліцейських машин, які б патрулювали на дорогах, особливо вночі. А нові великі штрафи нічого не вирішать», – каже він.

Натомість міністр внутрішніх справ Марек Сегліньш говорить, що штрафи необхідно підвищити, але вони мають бути реальними:

«Є й інша сторона справи. Штрафи мають бути реальними. 5000 латів (10000 доларів) – це штраф, сплатити який для більшості осіб не є реальним. Судовим експертам слід провести дискусію про можливий розмір покарання. Але те, що розмір штрафу слід підняти – це безумовно. На мою думку, п’яні за кермом повинні мати проблему. Зараз ми бачимо, що штраф у 500 латів (1000 доларів) людей не лякає», – наголошує міністр внутрішніх справ.

Кампанія під назвою «Завершився бал»

З метою інформування місцевих водіїв про те, до якого лиха може призвести п’янство за кермом, у Латвії проводиться інформаційна кампанія під назвою «Завершився бал».

Незабаром на латвійських автошляхах буде встановлено понад 100 фоторадарів.

Латвійські дорожні поліцейські на додаток до алкотестерів, які визначають рівень алкоголю в крові, мають і тестери, завдяки яким є можливість на місці, не виїжджаючи до медичної установи, встановити чи не вживав водій наркотичні речовини. Однак питання, пити чи не пити за кермом для багатьох водіїв залишається актуальним.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG