Доступність посилання

ТОП новини

«Візовий тягар». Процедура оформлення шенгенських віз ускладнилася?


Розширення Шенгенської зони позитивно вплинуло лише на 2 % українців, дві третини співвітчизників скаржилися на затягування процедури оформлення шенгенських віз і великі черги біля посольств, такі дані опитування українського Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України. Чи зменшилася від цього кількість українців, які бажали поїхати до Європи? І як часто відмовляють українцям в отриманні візи нові члени європейської спільноти - країни Балтії?

Ажіотажу, який був перед посольством Польщі взимку, вже немає

Після того, як Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина стали членами Євросоюзу, суттєво змінилися умови видачі віз у дипломатичних представництвах цих країн, розширився перелік необхідних документів. Наскільки полегшився чи ускладнився порядок видачі віз і оформлення документів у польському консульстві, з’ясовувала Марічка Набока.

*******************************

Ще взимку було важко уявити таку спокійну картину на вулиці біля польського консульства. Тоді на морозі знервовані люди стояли в довжелезній черзі. І буквально в кожного, з ким я спілкувалася, були проблеми з отриманням віз. Однак, сподівання на те, що працівники шенгенських посольств розберуться з новими правилами і робота піде швидше, справдилися.

На отримання віз черг майже немає, на подачу документів - досить невеликі.
«Ми їдемо у відрядження. Ми вже пробували подавати - виявили помилку, яку ми виправили. Ми винні були – написали у страховці на день менше. Ми докупили і тепер подаємо».

Пані Валентина часто їздить до Польщі, у неї там донька з родиною. Новими правилами уся сім'я задоволена. І зараз жінка сподівається на річну візу. «Моя донька вийшла заміж за поляка, тому я вже 10 років туди їжджу. Нещодавно навіть отримала «карту поляка». До мене нормальне ставлення. А взагалі-то документи пробивній жінці можна зібрати швидко».

Людям, у яких пільг нема, які не входять до пільгових категорій згідно з угодою про спрощений режим, звичайно, важче. Перелік документів на дошці оголошень великий, пояснень мало. Та все ж такого ажіотажу, який був перед посольством взимку, вже немає.

*******************************

Спрощений візовий режим – крок уперед

Угода про спрощений візовий режим є суттєвим досягненням української дипломатії, зазначив Олександр Сушко, заступник директора Центру миру і конверсії. «Ця угода є пілотним проектом, який принаймні дає можливість зробити крок вперед до свободи пересування. Хоча це лише крок у правильному напрямку, який потребує подальших кроків».

Киянка Ольга – журналістка і згідно з угодою про спрощений візовий режим між Україною і Євросоюзом, вона належить до пільгової категорії громадян, яким віза видається безкоштовно. Ольга каже, що за рік вона двічі побувала з діловими поїздками за кордоном - у Польщі та Німеччині і не мала проблем з оформленням «шенгенки». «На запрошення мене як журналіста, в консульстві Німеччини мені дуже швидко й безкоштовно відкрили візу. Досить легко було отримати її й у Польському консульстві, незважаючи на те, що є випадки, коли дуже довго розглядають питання відкриття шенгенської візи. Як мені кулуарно було сказано, це не тому, що так ставиться Польща чи Посольство Польщі до журналістів, а через амбіції консулів у різних містах».

Наскільки часто латвійське консульство відмовляє українцям в отриманні візи і які для цього є причини?

У Латвії невеликий порівняно з іншими країнами-членами ЄС відсолток відмови у випадчі візи для громадян України. З а інформацією консульства Латвії в Україні, основна причина відмови шенгенської візи - неправильно оформлені документи. Прискіпливо дивляються латвійські дипломати також і на потенційних нелегальних трудових мігрантів з України, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип.

*******************************

Причиною відмови можуть бути раніш вчинені візові проступки: порушення строку перебування в країні та нелегальне працевлаштування. Консульство хоче впевнитись, що замовник на в’їздну візу не збирається стати нелегальним іммігрантом. До вступу Латвії до Шенгену, досить часто окремі громадяни України, отримавши за громадським паспортом латвійську візу, купували на чорному ринку фальшивий документ громадянина іншої країни ЄС, зокрема тієї, де збирались нелегально влаштуватись на роботу, і намагались подорожувати вже за цими документами. Зараз шенгенська віза дозволяє вільно пересуватися усіма країнами ЄС, однак залишились українці – гастарбайтери, які намагаються скористатися цим незаконним шляхом. З огляду на те, що кордони Латвії є зовнішніми кордонами Євросоюзу, увага до всіх охочих в’їхати в країну, є надзвичайно великою. Водночас, за словами латвійського консула, сімейний стан та вік людини не має ніякого значення для оформлення візи.

*******************************

Утричі менше українців виїхало у країни ЄС за останній рік

Так звані старі шенгенські країни почали видавати більше багаторазових і довготривалих віз, ніж нові члени європейської спільноти, зазначає заступник директора Центру миру, коверсії і зовнішньоїх політики України Олександр Сушко. «У новоспечені країни Шенгенської зони, як відомо, до грудня 2007 р. візи були безкоштовними, а зараз потрібно платити принаймні 35 євро. І зараз близько третини ці країни видають безкоштовних віз, але раніше безкоштовними були всі».

Розв’язати проблему візового поневіряння українців зможе лише запровадження безвізового режиму між Україною та Євросоюзом. А для цього, кажуть експерти, Україні потрібно зарекомендувати себе, як державу, яку в Європі вважатимуть рівною собі. Тобто державою, в якій дотримуються законів. Є прозора влада і немає корупції. А поки що, за даними Державної прикордонної служби, у І півріччі цього року (у порівнянні з аналогічним періодом року 2007) кількість українців, які виїхали у країни ЄС – Шенгенську зону – зменшилась утричі.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG